Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τάζει δεύτερο «νόμο Ρέππα»

Με «ανταποδοτικότητα», «αυτοχρηματοδότηση», 550 ευρώ σύνταξη, ιδιωτική ασφάλιση και επέκταση του εργασιακού βίου

Σε προσπάθειες εξωραϊσμού του νόμου Ρέππα για το Ασφαλιστικό επιδίδονται τις τελευταίες μέρες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, η θλιβερή πραγματικότητα, που διαμόρφωσαν στα χρόνια διακυβέρνησής τους για τους ασφαλισμένους, δεν τους αφήνει περιθώρια να καταγγείλουν πειστικά τις εξίσου αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της ΝΔ. Ωστόσο, ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να αποσιωπήσουν τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις του δικού τους θεσμικού πλαισίου. Οπως δεν μπορούν να καλύψουν τα ακόμα χειρότερα που σχεδιάζουν για το μέλλον, σχέδια βγαλμένα από τα σπλάχνα της ΕΕ και στην ίδια στρατηγική ρότα με αυτά της σημερινής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, χτες, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής μεγαλοστελέχη του κόμματος, πραγματοποίησαν «εξορμήσεις», προκειμένου να «κοινωνήσουν» τις θέσεις τους για το Ασφαλιστικό. Προς τούτο, σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέπτεται κάποιους χώρους δουλιάς. Το τι προπαγανδίζουν φαίνεται από κάποια ενημερωτικά σημειώματα που διακινούν, για να εμπεδώσουν τη «γραμμή» τους.

Εκεί αρνούνται την «ισοπεδωτική κριτική που ασκείται, κυρίως από τα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς, και έχει ως στόχο να παρουσιαστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χωρίς καμία διαφορά τόσο στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα όσο και στις προτάσεις τους που αφορούν στο μέλλον του συστήματος».

Στο κείμενα αυτά και πασχίζοντας να «ξεπλύνουν» το νόμο Ρέππα, τον συγκρίνουν με τον επίσης αντιλαϊκό νόμο Σιούφα και παρουσιάζουν περίπου ως κατορθώματα: Οτι έφεραν τη σύνταξη για 35 έτη ασφάλισης στο 70% των συντάξιμων αποδοχών της τελευταίας πενταετίας. Οτι η κατώτερη σύνταξη για νέους ασφαλισμένους γήρατος και αναπηρίας είναι σήμερα στα 472 ευρώ. Οτι ουσιαστικά άνοιξαν το δρόμο για σύνταξη πάνω από τα 65, φέρνοντας «προσαύξηση της σύνταξης κατά 3% για κάθε έτος ασφάλισης μετά το 65ο». Οτι «για όσους λαμβάνουν πρόωρη σύνταξη προβλέπεται μείωση 4,5% για κάθε έτος που αποχωρεί νωρίτερα ο εργαζόμενος». Οτι «οι συντάξεις του ΝΑΤ διαμορφώνονται στο 70% του βασικού μισθού» κλπ.

Και αφού περηφανεύονται για τα προαναφερόμενα, επακόλουθο είναι για το μέλλον του Ασφαλιστικού να προτείνουν τα ακόλουθα: «Το ποσό σύνταξης αυξάνεται πάνω από το βασικό ποσό ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και τις καταβαλλόμενες εισφορές (ενίσχυση ανταποδοτικότητας, αξιοποίηση κάθε χρόνου ασφάλισης)», «αυτοχρηματοδότηση του συστήματος μέσα από τα κίνητρα ασφάλισης» και «βελτιώνεται το επίπεδο των συντάξεων ανάλογα και με το χρόνο ασφάλισης», ρυθμίσεις που όλες τους στερεώνουν την ευρωενωσιακή επιδίωξη για δουλιά μέχρι τα 67 και βάλε...

«Αίρονται αδικίες και στρεβλώσεις. Ενισχύονται σημαντικά τα κίνητρα ασφάλισης», λένε αλλού, θέση σήμερα που προπαγανδίζει και ο Β. Μαγγίνας. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των ενοποιήσεων Ταμείων και της «προαιρετικής» ιδιωτικής ασφάλισης. Τάζει δε «βασική σύνταξη των 550 ευρώ για το μεμονωμένο αγρότη και 950 ευρώ για το ζευγάρι των αγροτών».

Παρακάτω σημειώνει ότι «η διατήρηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, του ύψους των συντάξεων και των εισφορών είναι εφικτές ως επιλογές μόνο όταν διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος. Με ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης και της αυτοχρηματοδότησης των Ταμείων». Οπερ σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δε δεσμεύεται για την τήρηση έστω και των σημερινών ελάχιστων και αντιλαϊκών δεδομένων. Θέτει δε ως προϋπόθεση διασφάλισης και την «αυτοχρηματοδότηση».

  • Το σχέδιο εκλογικού νόμου, που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, παρακάμπτοντας όμως το γεγονός ότι και αυτοί εξίσου καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα θέλουν να φέρουν, το λεγόμενο «γερμανικό». Πάντως, πρόσθεσε ότι σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του κόμματος, θα δημοσιευτεί η «εξειδίκευση της θέσης του ΠΑΣΟΚ, για ένα νέο εκλογικό νόμο».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ