Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΗΝΑ 1896
Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Κατάμεστο το Παναθηναϊκό Στάδιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες
Κατάμεστο το Παναθηναϊκό Στάδιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες
Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής είναι πλέον γεγονός. Η ιδέα του Γάλλου Πιερ Ντε Κουμπερντέν πήρε σάρκα και οστά και στις 25 Μάρτη, ημέρα της εθνικής εορτής και δεύτερη μέρα του Πάσχα, με το παλιό ημερολόγιο, κηρύχτηκε η έναρξη των αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Την παράσταση έκλεψε η εκτέλεση του ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων σε στίχους Κωστή Παλαμά και μουσική Σπυρίδωνα Σαμαρά από μια χορωδία 150 ατόμων και συνοδεία φιλαρμονικών, όπου εντυπωσίασε τους χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν στο Στάδιο.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες έλαβαν μέρος συνολικά 285 αθλητές από 13 χώρες. Το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία των αγώνων κέρδισε ο Αμερικανός Κόνολι στο τριπλούν, αφού ήταν το πρώτο αγώνισμα που ολοκληρώθηκε τη δεύτερη ημέρα. Εκτός των αγωνισμάτων του στίβου διεξάχθηκαν και τα αγωνίσματα της οπλομαχίας, της άρσης βαρών, της σκοποβολής, της πάλης και της γυμναστικής.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο νερουλάς από το Μαρούσι ονόματι Σπύρος Λούης έμελλε να είναι η μορφή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων κερδίζοντας το μαραθώνιο δρόμο που βασίστηκε σε μια ιδέα του Γάλλου Μισέλ Μπρελ προκειμένου να αναβιώσει η διαδρομή που έκανε κάποτε ο Φειδιππίδης. Ο Σπύρος Λούης κάλυψε την απόσταση σε 2 ώρες 58΄ και 50΄΄, ενώ κατά την είσοδό του στο Παναθηναϊκό Στάδιο αποθεώθηκε από τους περίπου 70 χιλ. θεατές που τραγουδούσαν τον ελληνικό ύμνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ