Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΣΙΝΙΚ 1952
Ορόσημο για το μέλλον

Ο Εμιλ Ζάτοπεκ δέχεται ένα φιλί από τη γυναίκα του Ντάνα για τις επιτυχίες του
Ο Εμιλ Ζάτοπεκ δέχεται ένα φιλί από τη γυναίκα του Ντάνα για τις επιτυχίες του
Οι αγώνες του Ελσίνκι σηματοδοτούν μια νέα αρχή για το θεσμό. Για πρώτη φορά πήραν μέρος οι ηττημένες χώρες του Β` Παγκόσμιου Πολέμου και η ΕΣΣΔ, σε μια διοργάνωση που χαρακτηρίστηκε από υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού και οργάνωσης. Η Σοβιετική Ενωση καταφέρνει να δώσει σοβαρά δείγματα αθλητικής αξίας. Ολοι περίμεναν την αθλητική της αναγέννηση κάποια χρόνια αργότερα, αλλά οι Σοβιετικοί γυρνούν στην πατρίδα τους με τις αποσκευές τους να περιέχουν 22 χρυσά μετάλλια, 30 ασημένια, 19 χάλκινα από διάφορα αθλήματα.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Στα σημαντική γεγονότα των Αγώνων καταγράφεται η εμφάνιση του Αμερικανού σφαιροβόλου Πάρι Ο` Μπράιαν που καθιέρωσε τότε νέα τεχνική στο αγώνισμα, του επίσης Αμερικανού πυγμάχου Φλόιντ Πάτερσον που έγινε αργότερα διάσημος επαγγελματίας και φυσικά της χρυσής ποδοσφαιρικής ομάδας της Ουγγαρίας με τους: Πούσκας, Χιντεγκούτι, Γκρόσιτς, Λόραντ, Κότσις, Μπουντάι που κέρδισε στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία με 2-0.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Αν στους αγώνες του Λονδίνου έκανε την πρώτη του εμφάνιση, στο Ελσίνκι είχε φθάσει η ώρα της καθιέρωσης για τον Εμίλ Ζάτοπεκ. Με το ιδιόρρυθμο στιλ τρεξίματος κατέκτησε τρία χρυσά στα 5 χλμ, στα 10 χλμ, και στο μαραθώνιο, σημειώνοντας παράλληλα και τρία ολυμπιακά ρεκόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ