Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΣΕΝΡΙΚ ΚΑΝ
Το αεροπλανάκι που μου χάρισε ο μπαμπάς μου

Η φαντασία του παιδιού ...πετάει! Επειδή γύρω του γίνονται χιλιάδες πράγματα που δεν μπορεί με τη δική του λογική να τα εξηγήσει καταφεύγει στην υπέρβαση. Φτιάχνει δικούς του κώδικες και μέσα από αυτούς λύνει όλες τις απορίες του. Οσο μεγαλύτερες είναι οι απορίες του, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι υπερβάσεις! Ο κόσμος που φτιάχνει μοιάζει μεταφυσικός. Στην ουσία, είναι κόσμος υλικός, που φτιάχνεται για άμυνα! Είναι κόσμος - οχυρό, που μέσα σε αυτόν το παιδί μπορεί να επιβιώνει! Ο κόσμος αυτός φτιάχνεται με υλικά που να αντέχουν για τον ίδιον και για τους δικούς του ανθρώπους!

Ο μικρός Τσάρλι, ξαφνικά και αναίτια, χάνει τον πατέρα του. Ενα ατύχημα και τέλος! Πώς να συμβιβαστεί ο Τσάρλι με αυτή την τρέλα! Και μάλιστα πριν ο πατέρας του τηρήσει την υπόσχεση που του έδωσε. Λίγο πριν το ατύχημα, του έφερε για χριστουγεννιάτικο δώρο ένα αεροπλανάκι, αντί για ποδήλατο που επιθυμούσε εκείνος. Ο πατέρας του, που τον είδε απογοητευμένο, τον παρακάλεσε να κρατήσει το αεροπλανάκι (το είχε φτιάξει ο ίδιος, στη στρατιωτική μονάδα που υπηρετούσε) και του υποσχέθηκε ότι αμέσως μόλις επιστρέψει από μια αποστολή, θα του έπαιρνε το ποδήλατο. Υπόσχεση που δεν τήρησε, καθώς τον πρόλαβε το ατύχημα.

Ολος ο κόσμος γύρω του, ακόμα και η μάνα του, δώσανε τις δικές τους εξηγήσεις για το χαμό και με τον τρόπο του ο καθένας αποδέχτηκε την ιδέα. Ο Τσάρλι, όμως, δεν είχε την πείρα, δεν ήθελε κιόλας, να φιλιώσει με το θάνατο. Θεωρώντας ότι ο πατέρας του, οπωσδήποτε, θα κρατούσε το λόγο του, δε δέχτηκε ότι πέθανε. Τον περίμενε από στιγμή σε στιγμή να φανεί. Και όσο καθυστερούσε σκέφτηκε να τρέξει εκείνος κοντά του και να τον συναντήσει! Και, ανάμεσα στα άλλα, να κουβεντιάσουν τι θα γίνει και με το ποδήλατο!

Κανένας, βέβαια, δεν κατανοούσε τη λογική του. Και τότε ο Τσάρλι βρήκε ένα σύμμαχο. `Η, μάλλον, δημιούργησε ένα σύμμαχο. Το αεροπλανάκι, η τελευταία επαφή με τον πατέρα του, άρχισε να κινείται! Σιγά σιγά να πετάει! Και μάλιστα να κουβαλάει μαζί του και τον Τσάρλι. Ο οποίος δεν ικανοποιούνταν με τα μικρά του ταξίδια. Ηθελε να κάνει και τους γύρω του να πιστέψουν πως το αεροπλανάκι πετάει. Πως ο πατέρας του ζει!

Με τον καιρό, ακόμα και τα παιδιά φιλιώνουν με το θάνατο! Οταν ο Τσάρλι έφτασε στις δικές του λογικές εξηγήσεις, όταν αποδέχτηκε το χαμό του πατέρα του, το αεροπλανάκι έπαψε να πετάει. Η αποστολή του είχε τελειώσει. Οι φτερούγες του ήταν χρήσιμες, όσο τις είχε ανάγκη ο μικρός Τσάρλι. Οταν εκείνος δυνάμωσε, τότε το αεροπλανάκι τις μάζεψε και ξανάγινε μια ακόμα ανάμνηση από τον πατέρα!

Τρυφερή, πολύ τρυφερή ταινία! Ταινία γεμάτη σεβασμό για τους μικρούς και μεγάλους θεατές της! Οσο γρηγορότερα τελειώσεις με τη μεταφυσική, όσο γρηγορότερα κατανοήσεις ότι το αεροπλανάκι πετάει στη φαντασία του μικρού και όχι στην πραγματικότητα, τόσο πιο πολύ θα ευχαριστηθείς την ταινία. Η οποία είναι μια τρυφερή ματιά στην τρυφερή «ψυχή» του Τσάρλι. Στην «ψυχή» του Τσάρλι, του κάθε μικρού παιδιού, που παλεύει με τα «άγνωστα» και «ανεξήγητα» που το περιβάλλουν!

Η ταινία βασίζεται στο κόμικ «Τσάρλι» (11 τόμοι).

Παίζουν: Ισαμπέλ Καρέ, Βινσέντ Μποτζαρίς, Αλίσια Ντζεμάι, Μισέλ Αμαθιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ