Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
... και νέα βάρη στους εργαζόμενους

Με τις αυξήσεις στα τροφεία και στα νοσήλια για τα ΑμεΑ που αποφάσισε η κυβέρνηση, τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των γονέων στις πληρωμές θα αυξηθεί κατά 53%!

Το «φιρμάνι» των νέων αυξήσεων για γονείς και Ταμεία
Το «φιρμάνι» των νέων αυξήσεων για γονείς και Ταμεία
Σε διπλασιασμό της συμμετοχής των γονιών των παιδιών με σωματική ή νοητική αναπηρία στα τροφεία που καταβάλλουν στα ειδικά σχολεία και στα ιδρύματα που τα περιθάλπουν οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή του ημερήσιου νοσηλίου-τροφείου. Παράλληλα, η αναπροσαρμογή αυτή θα προκαλέσει στα Ταμεία, κατά τους μετριότερους υπολογισμούς της ίδιας της κυβέρνησης, μια πρόσθετη επιβάρυνση 1,8 δισ. ευρώ.

Την απόφαση για την αναπροσαρμογή την πήρε η κυβέρνηση μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ίδιου του ΙΚΑ (!) και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 29.11.2007 (ΦΕΚ Β΄ 2274). Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης αποτέλεσε το περιεχόμενο της 1ης Εγκυκλίου του ΙΚΑ για το 2008 και εκδόθηκε με ημερομηνία 28.1.2008.

Οι αναπροσαρμογές αφορούν στο δημόσιο τιμολόγιο για τα επιδοτούμενα απ' το κράτος ιδρύματα, ενώ για τους ιδιωτικούς φορείς - που δεν επιδοτούνται απ' το κράτος - για βαριές σωματικές ή νοητικές αναπηρίες το νοσήλιο-τροφείο που καλύπτουν τα Ταμεία είναι 29,35 ευρώ τη μέρα - χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου - από τις 17.7.2007. Ετσι, μια υποχρέωση του κράτους απέναντι σε ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού μεταφέρεται - στο μεγαλύτερο μέρος - στις πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων με την παροχή υποβαθμισμένων, συνήθως, υπηρεσιών, καθώς το νοσήλιο καλύπτει τα ελάχιστα. Ετσι, οι γονείς αναγκάζονται να βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τις ελάχιστες υπηρεσίες που χρειάζονται.

Πληρωμές και συμμετοχές

Μετά την αναπροσαρμογή - η προηγούμενη είχε γίνει το 2005 - για τα επιδοτούμενα απ' το κράτος ιδρύματα ισχύουν τα εξής:

  • Το νοσήλιο για τις βαριές νοητικές και σωματικές αναπηρίες στα κρατικά ιδρύματα διαμορφώνεται σε 28 - από 14 - ευρώ τη μέρα (αύξηση 100%). Για τις ίδιες κατηγορίες στα επιδοτούμενα ιδρύματα - αλλά και στα ιδιωτικά - το νοσήλιο διαμορφώνεται σε 29,35 ευρώ.
  • Για τα άτομα ειδικών ιδρυμάτων υπάρχουν τρεις κατηγορίες ημερήσιων νοσηλίων και διαμορφώνονται ως εξής: Εσωτερικά σε 13,72 ευρώ (από 9,15), εξωτερικά με διατροφή 9,52 ευρώ (από 6,35) και εξωτερικά χωρίς τροφή 8,40 ευρώ (από 5,60). Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται με 1,30 ευρώ τη μέρα κατά περίπτωση, και για όσες εργάσιμες μέρες το μήνα μετακινούνται τα παιδιά εφόσον το ίδρυμα διαθέτει ειδικό αυτοκίνητο για τη μεταφορά των ανάπηρων ατόμων από και προς αυτό.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα ειδικά ιδρύματα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για τα εσωτερικά άτομα 99,96 -έναντι 65,68 - ευρώ το μήνα (αύξηση 52,2%).
  • Για εξωτερικά με τροφή άτομα 68,46 - έναντι 44,75 - ευρώ το μήνα (αύξηση 53,60%).
  • Για εξωτερικά χωρίς τροφή 60,06 - έναντι 39,65 - ευρώ το μήνα (αύξηση 53,70%).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ