Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ»
Αγώνας για τα συμφέροντα των μαχόμενων, μισθωτών δικηγόρων

Στις 24 και 25 Φλεβάρη οι εκλογές στους δικηγόρους

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μ. Κοκκινάκης, Α. Αντανασιώτης, Χ. Μαρούλη, Κ. Ρεπούση και Κ. Κούτρας
Από αριστερά προς τα δεξιά: Μ. Κοκκινάκης, Α. Αντανασιώτης, Χ. Μαρούλη, Κ. Ρεπούση και Κ. Κούτρας
Στα προβλήματα και τις αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας των μαχόμενων δικηγόρων απαντά η «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Αθήνας», η οποία χτες πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση (ενόψει των εκλογών στις 24 και 25 Φλεβάρη) στην οποία έντονη ήταν η παρουσία νέων δικηγόρων και κυρίως γυναικών.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ και επικεφαλής της παράταξης Μανώλης Κοκκινάκης δίνοντας το στίγμα της Αγωνιστικής Συμπαράταξης, σημείωσε πως η παράταξη επιχειρεί να αναδείξει την άλλη αντίληψη για τη δικηγορία και τους λειτουργούς της. «Δεν επιθυμεί να εκπροσωπήσει όλους τους δικηγόρους», ανέφερε ο Μ. Κοκκινάκης. «Υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων μαχόμενων δικηγόρων με την πρόταση για συλλογικές μορφές άσκησης της δικηγορίας, η οποία θα βασίζεται στην ισότιμη συνεργασία, στην επιστημονική εξειδίκευση και στη σχετική αυτοτέλεια κάθε συνεργαζόμενου δικηγόρου. Προτείνει τη συνεργατική δικηγορία και όχι το κεφαλαιουχικό και μονοπροσωπικό πρότυπο του γραφείου - επιχείρησης. Και διεκδικεί μέτρα στήριξης των μορφών αυτών δικηγορίας (με φορολογικά κίνητρα, χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Νομικών για επαγγελματική στέγη, εξοπλισμό κλπ.)».

Ο Μ. Κοκκινάκης παρουσίασε τον απολογισμό της πλούσιας δράσης της παράταξης την 3ετία που πέρασε, όπου μεταξύ των άλλων σημείωσε:

  • Ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη λύση των προβλημάτων των ασκούμενων δικηγόρων (εξετάσεις ασκούμενων, λήψη απόφασης του ΔΣ του ΔΣΑ για την ελάχιστη αμοιβή των έμμισθων συνεργατών δικηγόρων κλπ.).
  • Αποκάλυψε και κατήγγειλε την απόφαση της ηγετικής ομάδας του ΔΣΑ για ιδιωτική ασφάλιση των δικηγόρων, όπου ο Σύλλογος προσπάθησε να λειτουργήσει ως πράκτορας ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Εκανε προτάσεις για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του Ταμείου Νομικών, μετά μάλιστα την κατάργηση του παρακρατήματος από το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων και την καθιέρωση του ΦΠΑ.
  • Πρωτοστάτησε σε όλες τις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις.
  • Πρωτοστάτησε στη λήψη απόφασης από τον ΔΣΑ για καταδίκη του «αντικομμουνιστικού μνημόνιου», το ξήλωμα των «καμερών παρακολούθησης», την καταδίκη της απαγωγής των Πακιστανών μεταναστών.
  • Κατήγγειλε το «ευρωσύνταγμα», την οδηγία Σανιδά για την παρακολούθηση με τις ηλεκτρονικές κάμερες κλπ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μ. Κοκκινάκης στο Ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι ήρθε η ώρα «να αποκρούσουμε την κλιμακούμενη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Ο υποψήφιος της παράταξης Αντώνης Αντανασιώτης ανέφερε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μπήκαν στο περιθώριο τα προβλήματα των μαχόμενων δικηγόρων και κυριάρχησαν τα καθημερινά «πάρτι» στα μπαράκια του Κολωνακίου, οι κοσμικές συγκεντρώσεις και τα φυλλάδια των υποψηφίων του μεγαλοδικηγορικού συνδικαλισμού σε ιλουστρασιόν χαρτί.

«Εμείς, συνέχισε ο Α. Αντανασιώτης, βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη του ποταμού με τις παρατάξεις αυτές. Θέλουμε να εκφράσουμε τα συμφέροντα των υπαλλήλων, των λεγόμενων "συνεργατών" δικηγόρων σε μεγάλα γραφεία, που απασχολούνται ανασφάλιστοι, με μισθούς συχνά κατώτερους και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που τους βρίσκουν πολλές φορές τα χαράματα στο γραφείο, που στριμώχνονται στις ουρές να πάρουν ένα πιστοποιητικό ή να βγάλουν μια φωτοτυπία, που αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Εκφράζουμε τους νέους δικηγόρους που δανείζονται για να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους με αντίτιμο μία αβέβαιη σύνταξη της τάξης των 450 ή 500 ευρώ».

  • Την ανάγκη ανάπτυξης μιας διαφορετικής πολιτικής και συνδικαλιστικής άποψης από αυτήν που εκφράζουν οι συμβιβασμένες παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των δικηγόρων και την οργάνωση πάλης για τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, επισημαίνει η Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Πειραιά, με υποψήφιο πρόεδρο τον Δικαίο Χασανάκο, ενόψει των εκλογών και στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ