Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Απομονώνεται η κοινωνική διάσταση

Εκφράζει την αντίθεσή της στην πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Βασίλη Φλωρίδη για τη συνταγογράφηση μεθαδόνης από ιδιώτες γιατρούς

Το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών απομονώνεται από την κοινωνική του διάσταση και «μεταφέρεται» στο επίπεδο της «συντήρησης» των χρηστών με τη χορήγηση υποκατάστατων από νοσοκομειακούς ή ιδιώτες γιατρούς, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με αφορμή προχτεσινή σύσκεψη επιστημόνων, φορέων και της Αστυνομίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη - μεταξύ των άλλων - ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασίλης Φλωρίδης πρότεινε τη συνταγογράφηση της μεθαδόνης από ιδιώτες γιατρούς και τη διάθεσή της από τα φαρμακεία για την αντιμετώπιση της λίστας στα προγράμματα υποκατάστατων. Είναι δηλαδή μια πρόταση, που συνεπάγεται η χορήγηση των υποκατάστατων να μην αποτελεί εφαλτήριο προς την απεξάρτηση, αλλά να προσδένει τους χρήστες στο πρόβλημα με τη χωρίς προδιαγραφές - και χωρίς στόχους - χορήγηση των υποκατάστατων. Η πρόταση αυτή έτυχε ευρείας προβολής απ' τους διαχειριστές - με πρώτη την ίδια την κυβέρνηση - του προβλήματος των ναρκωτικών.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η πρόταση αυτή «είναι άκρως επικίνδυνη και εντάσσεται πλήρως στην πολιτική των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα». «Κινείται, συνεχίζει η ανακοίνωση, στην κατεύθυνση συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών, της μείωσης αντί αύξησης των κονδυλίων για τις θεραπευτικές κοινότητες που υλοποιούν "στεγνά" προγράμματα, υπέρ της ενίσχυσης των υπηρεσιών διανομής υποκατάστατων. Λογική που αποδέχεται πλήρως τη ναρκω-κουλτούρα και διά μέσου του διαχωρισμού σε "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά επιχειρεί να νομιμοποιήσει τα αίτια που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα, να θεσμοθετήσει ένα ιδιότυπο κοινωνικό περιθώριο, να οδηγήσει τον ελληνικό λαό στη συνήθεια να ζει με τα ναρκωτικά».

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης σε επαγρύπνηση και κοινό αγώνα για:

  • Τη δημιουργία δικτύου επιμόρφωσης γονιών - εκπαιδευτικών.
  • Τη διαμόρφωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας.
  • Την ύπαρξη ειδικού συμβούλου στήριξης σε όλα τα σχολεία.
  • Τη στήριξη και ανάπτυξη με πολιτική και οικονομική ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς, ολοκληρωμένου δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών.
  • Τη λειτουργία τόσων θεραπευτικών μονάδων όσων είναι απαραίτητες για να καλύπτουν τη ζήτηση που υπάρχει για θεραπεία.
  • Στήριξη από το κράτος της κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων, εξασφαλίζοντάς τους εκπαίδευση και εργασία.
  • Νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση αποτρεπτικά απέναντι στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι ποινές των εμπόρων ναρκωτικών πρέπει να είναι βαριές και εξαιρετικά αυστηρή η δικαστική τους αντιμετώπιση.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι 2791/99 και 2161/93 που δίνουν τη δυνατότητα ακόμα και ελεύθερης διακίνησης μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών. Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους εξαρτημένους χρήστες.
  • Να διαμορφωθούν ειδικά σωφρονιστικά - θεραπευτικά καταστήματα.
  • Να δημιουργηθεί ειδικό σώμα δικαστών, κατάλληλα εκπαιδευμένων, για το χειρισμό υποθέσεων χρηστών που παραβαίνουν τους νόμους για τα ναρκωτικά.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο αγώνας αυτός είναι ενταγμένος στην πάλη για ανατροπή των αιτιών που γεννούν το πρόβλημα. Αιτίες που ταυτίζονται με τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, όπως αυτή εκφράζεται με την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την ανεργία, το πέταγμα έξω από τα σχολεία χιλιάδων νέων, την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, του πολιτισμού, της Υγείας - Πρόνοιας και κάθε τομέα όπου οι νέοι άνθρωποι βρίσκουν κλειστές τις πόρτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ