Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γυναίκες ηρωίδες ανυποχώρητες κι ακλόνητες

Η Γυναίκα εργάτρια, αγωνίστρια και μαχήτρια των κοινωνικών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων τιμήθηκε, το περασμένο Σάββατο, σε εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ

Γυναίκες ηρωίδες, πρόσωπα οικεία καθημερινά, πρόσωπα γνωστά με ονοματεπώνυμο αλλά και «άγνωστα» - λαϊκοί αγωνιστές που έπεσαν για ιδανικά και οράματα. Νεαρές γυναίκες εργάτριες και μαθήτριες τότε, σεβάσμια πρόσωπα σκαμμένα απ' τις κακουχίες και τη σκληράδα του αγώνα, από τα χρόνια που βαραίνουν τις πλάτες τους, σήμερα. Πορτρέτα γυναικών που σφυρηλατήθηκαν -διαμορφώθηκαν μέσα στους καθημερινούς ταξικούς αγώνες, στους σκληροτράχηλους αγώνες κόντρα στη φτώχεια και την καταπίεση του εκμεταλλευτή και του αστικού κράτους του, κόντρα στον κατακτητή και τους κουίσλιγκς του, αλλά και στο ντόπιο αφεντικό και τους σπιούνους του. Αυτά ήταν τα πορτρέτα των γυναικών - σεμνά στη μεγαλοσύνη τους - που συμμετείχαν στην εκδήλωση τιμής για την 8η Μάρτη που οργάνωσε το Σάββατο το βράδυ το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ στην αίθουσα του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου) προς τιμή των γυναικών με θέμα: «ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΕΣ και ΑΚΛΟΝΗΤΕΣ».

Μέσα από το λιτό, αλλά πάντα μεστό λόγο τους ανέδειξαν μια μοναδική ιστορική πορεία 90 χρόνων, από την ίδρυση του ΚΚΕ, την ηρωική δράση της Ελληνίδας γυναίκας στους λαϊκούς κοινωνικοταξικούς, τους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Μια ιστορική πορεία που μόνον γυναίκες με μεγάλα ιδανικά και οράματα, γυναίκες που πίστεψαν στο δίκιο της τάξης τους, της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα. Που πίστεψαν στα ιδανικά και οράματα του ΚΚΕ και του Σοσιαλισμού για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και δημοκρατικά δικαιώματα, μπορούσαν να γράψουν.

Ηταν μοναδική εμπειρία, που αναδείχτηκε μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις τους, μέσα από τα κείμενα που διάβασαν νέες κοπέλες της ΚΝΕ που παίρνουν τη σκυτάλη του αγώνα σήμερα. Ηταν μοναδική εμπειρία ν' ακούς τη συντρόφισσα Ολγα να αφηγείται πώς εργάτριες με την καθοδήγηση του ΚΚΕ στα εριουργεία της Νέας Ιωνίας έδιναν τη μάχη για το συσσίτιο, τη μάχη για το 8ωρο στη δεκαετία του '20 και του '30. Πώς, όταν ακούγονταν και γράφονταν όλα αυτά τα αιτήματα των εργατών, έξω από τις πύλες των εργοστασίων - κάτεργων, τα αφεντικά έσπευδαν να προκαταλάβουν πως: «αυτά τα γράφουν οι κομμουνιστές». Κι ήταν αυτό τίτλος τιμής. Πώς εργάτριες - κομμουνίστριες, στην Κατοχή, προστάτευαν την εργοστασιακή επιτροπή που διαπραγματευόταν με τον εργοδότη, από τα νύχια της κομαντατούρα που είχε καλέσει ο εργοδότης. Πώς οι εργάτριες με τη βοήθεια της Σπουδάζουσας έδιναν μάχη με θύματα για να αποκρούσουν την επίθεση των ταγματασφαλιτών.

Ν' ακούς την Φρόσω Κοττορού (ανθυπολοχαγό του ΔΣΕ) να διηγιέται για τα κατορθώματα της Γυναίκας της ΕΠΟΝ και της μαχήτριας του ΔΣΕ με το όπλο στο χέρι, επίσης για το εκπολιτιστικό έργο της ΕΠΟΝ στην Κατοχή. Να θυμούνται την καπετάνισσα Ευτυχία Μορίκη του γυναικείου λόχου Καισαριανής με 120 γυναίκες δύναμη. Ή πώς οι καραγκούνες γυναίκες της Θεσσαλίας πάλευαν για να γλιτώσουν τους αντάρτες από τους κατακτητές. Ν' ακούς πώς οι γυναίκες απελευθέρωσαν στην Καλαμάτα τους αγωνιστές από τους Γερμανούς, ν' ακούς και να μη χορταίνεις τι κατορθώματα πραγματοποίησε η γυναίκα αγωνίστρια, η κομμουνίστρια.

Κι όμως, όπως είπε η συντρόφισσα από τη Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, αυτή την ιστορία αγώνων οι πλαστογράφοι την αντιστρέφουν. Αλλά αυτό δε θα περάσει, γιατί αυτή η ιστορία είναι γραμμένη με το αίμα των αγωνιστών και των γυναικών αγωνιστριών της εργατικής τάξης. Και ο αγώνας αυτός για δικαιώματα, ενάντια στις επιδιώξεις των κυβερνήσεων του Κεφαλαίου και των Συνεταίρων τους συνεχίζεται για να «πάρουν τα όνειρα εκδίκηση», όπως θα υπογραμμίσει η νεαρή συντρόφισσα από την ΚΝΕ.

Πώς, λοιπόν, να μην υπογραμμίσει η σ. Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στο χαιρετισμό της τη μεγάλη τιμή και περηφάνια, ως ΚΚΕ, που 90 χρόνια τώρα, διαπαιδαγωγεί αγωνίστριες που έγραψαν τη δική τους ηρωική ιστορία στον αγώνα του Κόμματος για λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα. Για το μεγαλείο του αγώνα των γυναικών ηρωίδων που έδωσαν και τη ζωή τους «ανυποχώρητες κι ακλόνητες», έχοντας το ΚΚΕ οργανωτή και καθοδηγητή του αγώνα τους. Και έγιναν φωτεινά παραδείγματα για μας και για τα κορίτσια της ΚΝΕ, για τους δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Υποκλινόμαστε μπροστά τους. Και έχουμε υποχρέωση τιμής σε αυτές τις γυναίκες να μιλήσουμε με τις σημερινές γυναίκες, να φτιάξουμε την πλατιά λαϊκή συμμαχία, κατέληξε.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Χρ. Τσιντζιλώνης επέδωσε βραβεία τιμής στις αγωνίστριες γυναίκες. Ενώ, εκτός των άλλων, με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση ο Κώστας Μαραγκουδάκης, ο ΓΓ της ΠΕΑΕΑ, εκπρόσωπος του «Ρ» κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θάνατος αγωνίστριας (2023-03-11 00:00:00.0)
«Εφυγε» από τη ζωή η συντρόφισσα Ελένη Λουκά (2022-10-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-03-10 00:00:00.0)
Για τη Ναταλία (2008-06-13 00:00:00.0)
«Εφυγε» η Βίλμα Εσπίν (2007-06-20 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε δυναμώνοντας τον ταξικό αγώνα (2004-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ