Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
5 χρόνια Ιράκ - πετρέλαιο... επί 5!

Γιατί ξεσπάει ένας πόλεμος; Ποιος κερδίζει και ποιος πληρώνει έναν πόλεμο; Πώς μετριούνται τα κέρδη όσων κηρύσσουν ιμπεριαλιστικούς και άδικους πολέμους;

Με αφορμή ότι προχτές συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την εισβολή και κατοχή του Ιράκ, μπορούμε να αποτολμήσουμε μια απάντηση:

Αν δει κανείς τα στοιχεία για τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, το 1991, θα διαπιστώσει ότι τα έξοδα εκείνου του πολέμου ανήλθαν στα 40 δισ. δολάρια. Ποιος πλήρωσε εκείνα τα χρήματα; Και πώς;

Τα πλήρωσαν οι ίδιοι που πληρώνουν και σήμερα την εισβολή και κατοχή στο Ιράκ. Το κόστος, δε, του σημερινού και επί πενταετία συνεχιζόμενου πολέμου έχει ξεπεράσει τα 504 δισ. δολάρια!

Ιδού πώς γίνεται η «πληρωμή»:

Τότε, το 1991, πριν την έναρξη της «Καταιγίδας της Ερήμου», η τιμή του πετρελαίου ήταν 15 δολάρια το βαρέλι. Μεσούσης της πολεμικής εκστρατείας η τιμή του βαρελιού εκτινάχτηκε μέχρι και στα 42 δολάρια.

Σήμερα η τιμή του βαρελιού έχει ξεπεράσει τα 110 δολάρια. Από 25 που είχε το 2003, όταν οι Αμερικάνοι έμπαιναν στη Βαγδάτη.

Ποιος, λοιπόν, και πώς πληρώνει τον πόλεμο των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους; Απλό: Τον πληρώνουν αυτοί που πληρώνουν για το πετρέλαιο. Δηλαδή... εμείς! Ετσι συνέβαινε το 1991. Ετσι συμβαίνει σήμερα. Ετσι συμβαίνει πάντα όταν οι πολυεθνικές, θέλοντας να μεγεθύνουν την κερδοφορία τους, κάνουν πολιτική με τον τρόπο που περιέγραφε ο Κλαούζεβιτς. Κάνοντας δηλαδή πόλεμο, όπου «πόλεμος, η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ