Σάββατο 19 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ηρθε, εμφανίστηκε, αναχώρησε ο Νίμιτς

Μόνος στόχος της επίσκεψης η συντήρηση «κλίματος διαπραγμάτευσης»

Ολοκληρώθηκε χτες, με την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη, η προσπάθεια του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να «κρατήσει ζωντανή» τη διαδικασία των συνομιλιών για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο Νίμιτς επισκέφτηκε την περασμένη Πέμπτη τα Σκόπια και χτες την Αθήνα χωρίς να κομίζει κάποια νέα πρόταση. Στόχος της παρουσίας του στην περιοχή ήταν η υπογράμμιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τον απεγκλωβισμό από το πρόβλημα της ονομασίας, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Δηλώσεις

Μετά τη συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη ο διαμεσολαβητής χαρακτήρισε τη διαδικασία αναζήτησης συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ «ζωντανή και χωρίς χρονοδιαγράμματα».

Από την πλευρά της και η υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις της υπογράμμισε την ελληνική ετοιμότητα για τη συνέχιση των συνομιλιών για την υιοθέτηση μιας λύσης που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Διάβημα

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα προέβη την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, για τις αντιρρήσεις της Αθήνας σχετικά με την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Πέτροφ, κάλεσε την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και της επέδωσε ρηματική διακοίνωση «για την ελληνική παρεμπόδιση» επίδοσης πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Στο διάβημα αυτό το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών το 1995.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας την κίνηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε διάβημα 15 μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που είχε αντιρρήσεις να προσκληθεί η χώρα αυτή για να ενταχθεί στη συμμαχία.

  • Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ «στη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μόνον του ΟΗΕ», μετέφερε χτες ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μ. Νίμιτς. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «απαίτησα να υπάρχει, εκ μέρους του διαμεσολαβητή, αντικειμενικότητα και, βεβαίως, ευαισθησία στις ελληνικές θέσεις».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος να ξεμπλοκάρει η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ (2010-02-27 00:00:00.0)
Πιέσεις για λύση μέχρι το χειμώνα (2009-07-09 00:00:00.0)
«Τεχνητή αναπνοή» (2008-06-14 00:00:00.0)
Θριαμβολογία για το «δειλό» βέτο (2008-04-04 00:00:00.0)
Οδηγίες και ιδέες από Μ. Νίμιτς (2007-11-02 00:00:00.0)
... Κουβέντα να γίνεται (2007-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ