Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταση προσπαθεί να δημιουργήσει η τουρκοκυπριακή ηγεσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μόνο ο επανακαθορισμός με απόλυτη σαφήνεια της βάσης επί της οποία θα στηριχτούν οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού μπορεί να είναι το θέμα μιας νέας συνάντησης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά και τις συναντήσεις του με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο, αλλά και τις αντιδράσεις του Μ. Ταλάτ, στην προοπτική λύσης ενός κράτους με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Αναφερόμενος στο δείπνο με τον Λ. Πάσκο, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι δε συζητήθηκε κάτι διαφορετικό από τη συνάντηση, απλά υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις πιθανολογούμενες ή τις πιθανές εξελίξεις, ενώ τόνισε ότι «η επανένωση πρέπει να γίνει στη σωστή βάση για να είναι και βιώσιμη, να είναι και λειτουργική και να αποκαθιστά την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της ενωμένης ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως να μας απαλλάσσει από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων».

Εν τω μεταξύ, η πλευρά Ταλάτ πρότεινε χτες συνάντηση των δύο ηγετών, τη Δευτέρα, 23 Ιούνη και ανακοίνωση έναρξης απευθείας συνομιλιών, θέμα το οποίο θα απασχολήσει και τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των δύο ηγετών Ιακώβου και Ναμί, ενώ ο εκπρόσωπος του Μ. Ταλάτ υποστήριξε ότι στην τελευταία έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις», γεγονός που οφείλεται, όπως ισχυρίστηκε, στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, «η οποία επιδιώκει την ανατροπή της συμφωνίας της 23ης Μάη»...

Ο Λ. Πάσκο από την πλευρά του, εξακολούθησε να εμφανίζεται «αισιόδοξος», παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και αναφέρθηκε στη δέσμευση και των δύο να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της λύσης και της επανένωσης της Κύπρου, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για πάρα πολλά χρόνια με την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας την επίσκεψη Πάσκο στην Κύπρο, επισήμανε ότι «εμείς γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ποιες δυσκολίες θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε στην προσπάθεια να υπάρξει ώθηση στο Κυπριακό και δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα επέτρεπαν την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο ηγετών», προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί πάρα πολλή προσπάθεια από τον ΟΗΕ και από άλλες κατευθύνσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την πρόοδο στο Κυπριακό».

Πυρκαγιά σε Λάρνακα - Πάφο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο κατοικημένες περιοχές. Οι αρχές διέταξαν άμεση εκκένωση των χωριών Βάσας, Σανίδας, Κλωναρί, Ακαπνού και Κελλάκι, ενώ έχουν ήδη καεί και κάποια σπίτια. Η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε βοήθεια από γειτονικά κράτη και ήδη απεστάλησαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ