Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κύριο πρόβλημα είναι η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σύμβαση του ΟΤΕ με την «Ντόιτσε Τέλεκομ»

Με τη ...σκανδαλολογία επιχείρησαν να αποκρύψουν το μεγάλο σκάνδαλο της αποδοχής της (εκ της ΕΕ προερχόμενης) πολιτικής της απελευθέρωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, που οδήγησε στη σύμβαση ξεπουλήματος του ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ», χτες στη Βουλή, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της σύμβασης το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι η εκποίηση του ΟΤΕ είναι το βασικό θέμα που πρέπει να απασχολεί τους εργαζόμενους, καλώντας τους σε αγώνα για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Σε εντελώς διαφορετικό πεδίο κινήθηκε η «γαλαζοπράσινη» αντιπαράθεση, με αφορμή καταγγελία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η σύζυγος του υπουργού Οικονομίας εκπροσωπεί εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της «Ντόιτσε Τέλεκομ».

Το ΚΚΕ «αντιτίθεται στην απελευθέρωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών», στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, και «καλούμε την εργατική τάξη να δυναμώσει την πάλη της ενάντια σε αυτή την πολιτική», τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Οπως είπε, «μήτρα και της σημερινής σύμβασης είναι η αποδοχή από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της πολιτικής της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών».

Αναφερόμενος στο δικομματικό καυγά και στις αλληλοκατηγορίες για αδιαφάνεια είπε: «Είμαστε αντίθετοι στους εντυπωσιασμούς», αφού «το κύριο θέμα είναι ότι ο ΟΤΕ, μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, ιδιωτικοποιείται, πωλείται» και «αυτό είναι το κύριο πρόβλημα». Διευκρίνισε βέβαια ότι «οι διαδικασίες πώλησης διαφόρων ποσοστών ελέγχονται, τίποτε δεν είναι αθώο».

Αναφερόμενος στις πολιτικές ευθύνες για την εκποίηση του Οργανισμού θύμισε ότι «η ΝΔ ξεκίνησε τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο διάπλατα μετά το 1996», ενώ «σήμερα και τα δύο κόμματα του δικομματισμού αποδέχονται τη λογική της απελευθέρωσης». Από την άλλη, επισήμανε, ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του «αθωώνει την ΕΕ». Ο Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε επίσης ότι «είναι ψευδεπίγραφο το δίλημμα για το ποιο είναι το ποσοστό που κατέχει το δημόσιο» αφού «η πολιτική της απελευθέρωσης μαθηματικά οδηγεί εδώ που φτάνουμε απόψε». Τόνισε πως «έχουμε ένα κοινωνικό αγαθό, που είναι οι τηλεπικοινωνίες, το οποίο γίνεται εμπόρευμα».

Στη συνέχεια των πολιτικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος. Οπως είπε, «αυτές οι πολιτικές δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων κακών υπουργών. Δεν είναι αποτέλεσμα του ότι ο υπουργός είναι είτε φίλα προσκείμενος στην αντίληψη του Ντουμπάι είτε φίλα προσκείμενος στην αντίληψη της Φρανκφούρτης. Αυτά είναι για το θεαθήναι. Είναι τρικ, είναι φιγούρες χωρίς ουσία. Η ουσία βρίσκεται στο ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαράσσεται από κοινού με νεοφιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, μαζί με τους βιομήχανους, μαζί με συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι ξεπουλημένες, συμβιβασμένες, μακριά και αντίθετες από τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Το γιατί επιλέγεται αυτή η περίοδος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ εξήγησε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως είπε, «απαιτούσαν οι ενδιαφερόμενοι, ως στρατηγικοί επενδυτές, να ξεπεραστούν μία σειρά από εμπόδια. Ποια ήταν αυτά τα εμπόδια; Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η μείωση του αριθμού του προσωπικού, η ανατροπή στο Ασφαλιστικό. Απ' αυτήν την άποψη με το ν. 3522/2006 τι έχουμε; Εχουμε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση του γενικού κανονισμού προσωπικού, απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα. Δηλαδή, τι επεκτάθηκε; Επεκτάθηκε ο κανονισμός προσωπικού - από το 1996 ίσχυε για την COSMOTE - και στον ΟΤΕ». Επίσης, πρόσθεσε πως «με την ένταξη του Ταμείου των ασφαλισμένων στο ΤΑΠ - ΟΤΕ ξεπερνιούνται μία σειρά από σημαντικά εμπόδια για τον ιδιώτη επενδυτή όσον αφορά στο Ασφαλιστικό».

Ως μία «μεγάλη μεταρρύθμιση που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας μας» περιέγραψε τη σύμβαση πώλησης του ΟΤΕ ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, υποστηρίζοντας ότι «λειτουργεί προς όφελος των πολιτών». Παράλληλα, τόνισε ότι η σύμβαση επιβάλλεται από το «πλαίσιο της απελευθερωμένης και παγκοσμιοποιημένης τηλεπικοινωνιακής αγοράς».

Ο Γ. Αλογοσκούφης απάντησε σε όσα ισχυρίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος κατήγγειλε ότι η σύζυγος του υπουργού Οικονομίας είναι νόμιμος εκπρόσωπος της «Τζόουνς Λανγκ Λα Σαλ», εταιρεία που διαχειρίζεται τα ακίνητα της «Ντόιτσε Τέλεκομ». Οπως είπε ο υπουργός, υπάρχει επιχειρηματική συνεργασία της συζύγου του με τη συγκεκριμένη εταιρεία λέγοντας όμως ότι αυτό δε σχετίζεται με την πολιτική του δραστηριότητα.

Την καταγγελία αυτή υιοθέτησε στην παρέμβασή του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, καλώντας τον υπουργό Οικονομίας να δώσει πειστικές απαντήσεις. Οσον αφορά στη σύμβαση παραχώρησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «καμία άλλη χώρα δεν έχει εκποιήσει τον τηλεπικοινωνιακό της φορέα σε κρατική εταιρεία άλλης χώρας», συμπληρώνοντας ότι «κατηγορείται η "Ντόιτσε Τέλεκομ" για συστηματική παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού στη Γερμανία». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για «έλλειψη διαφάνειας» και «κίνηση έξω από τους κανόνες της αγοράς». Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε την κατάθεση αίτησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση με την κατηγορία της απιστίας, ενώ ζήτησε και εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της «Ζήμενς». Τέλος, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ, εφόσον γίνει κυβέρνηση, «θα εξαντλήσει όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα για να ανακτήσει το δημόσιο τον έλεγχο του ΟΤΕ».

Κατά της συμφωνίας για την πώληση του ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» τάχθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ