Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΝΟΗ
Μεγάλη πυρκαγιά απείλησε σπίτια

Το μέτωπο της φωτιάς πλησίασε και στις αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ

Eurokinissi

Μέσα από αυλές σπιτιών πέρασε η χτεσινή πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια. Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι από δύσβατη περιοχή στη Λεύκα κοντά στο μοναστήρι του οσίου Μελετίου, όπου ήταν δυσχερής η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Στην αρχή, η εξέλιξη της πυρκαγιάς δεν ενέπνευσε ανησυχία στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Λόγω των ισχυρών ανέμων που άλλαζαν συνεχώς κατευθύνσεις, οι φλόγες επεκτάθηκαν σχηματίζοντας δυο μέτωπα. Το πρώτο κατέστρεφε δάσος και κατευθυνόταν προς την Οινόη. Κάποια στιγμή, το απόγευμα, οι φλόγες πλησίασαν την Πάνακτο. Οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα. Κάτοικοι εγκλωβίστηκαν και δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από αυτά. Στο μεταξύ, οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα γίνονταν, σε ορισμένα σημεία, πολύ κοντά στις επίγειες δυνάμεις. Στην εξέλιξη της κατάστασης, οι δυνάμεις αυξήθηκαν σε 34 οχήματα με 82 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 96 ατόμων, τρία ελικόπτερα και έντεκα αεροσκάφη, αλλά και εθελοντικές ομάδες.

Το άλλο μέτωπο κατευθύνθηκε προς την Πύλη και πλησίασε πολύ κοντά στις αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ. Πυροσβέστες δημιούργησαν ζώνη για να μην πλησιάσουν οι φλόγες. Η κατάσταση γινόταν πιο κρίσιμη, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν πως στις 5 παρά 20 οι επίγειες δυνάμεις είχαν αυξηθεί σε 51 οχήματα με 140 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 143 ατόμων, 31 υδροφόρες, εφτά χωματουργικά μηχανήματα.

Στον τόπο της καταστροφής βρισκόταν από το μεσημέρι κλιμάκιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», με επικεφαλής τον νομαρχιακό σύμβουλο Χ. Κολοβό. «Δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι δασικοί δρόμοι για να διευκολύνεται η επέμβαση των επίγειων δυνάμεων. Κι αυτό συμβαίνει διότι δε δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια», τόνισε ο Χ. Κολοβός. «Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συντονιστικού οργάνου οι αρμόδιοι παρουσίασαν ευχολόγια, ενώ διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες, κυρίως από τους δασικούς, για έλλειψη χρημάτων», πρόσθεσε. «Είναι ανάγκη να διατίθενται πριν την αντιπυρική περίοδο τα απαραίτητα κονδύλια για καθαρισμό των δασών, τη διάνοιξη δρόμων και για τη λήψη κάθε δυνατού προληπτικού μέτρου».

Στις 6.30 το απόγευμα, η φωτιά έκαιγε ακόμα, ενώ ο άνεμος συνέχιζε να φυσά προς διάφορες διευθύνσεις. Κάτοικοι επισήμαιναν πως αν στρεφόταν προς τα δυτικά, οι φλόγες θα κατευθύνονταν προς τη Στεφάνη, από την ευρύτερη περιοχής της οποίας είχε ξεκινήσει πέρσι η καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας. Αργά το απόγευμα, είχε δημιουργηθεί και τρίτο μέτωπο με κατεύθυνση τα νταμάρια της εταιρείας ΤΙΤΑΝ.

  • Πυρκαγιά ξέσπασε και στο χωριό Κοξαρέ στο Ρέθυμνο. Διάσπαρτες εστίες φωτιάς είχαν ανάψει πάνω στο δρόμο της περιοχής του χωριού, ενώ οι φλόγες καίγανε χαμηλή βλάστηση. Στην περιοχή είχε σπεύσει ένα ελικόπτερο και έντεκα οχήματα με 30 πυροσβέστες. Υπό μερικό έλεγχο ήταν η φωτιά στα Χελμάτα Αργοστολίου όπου επενέβησαν εφτά οχήματα με 21 πυροσβέστες, τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ