Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΣ
Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ με μία νεκρή

Σημειώθηκαν αρκετές ζημιές σε κτίρια του νησιού και κατολισθήσεις σε δρόμους

Μία 56χρονη νεκρή, πέντε ελαφρά τραυματίες και αρκετές υλικές ζημιές ήταν ο απολογισμός από το νέο ισχυρό σεισμό 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6.26' χτες τα ξημερώματα, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι ζημιές θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες, αν ο σεισμός δεν ήταν υποθαλάσσιος και το εστιακό του βάθος δεν ήταν αρκετά μεγάλο, γύρω στα 70 χιλιόμετρα.

Το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου και η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα μας το τελευταίο 6μηνο επιβεβαιώνει ότι απαιτούνται ουσιαστικά έργα και μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, κάτι για το οποίο εδώ και χρόνια επιμένει το ΚΚΕ, αλλά οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, αρνούνται, όχι μόνο να υλοποιήσουν, αλλά ακόμη και να ...εξαγγείλουν!

Ο σεισμός έγινε αισθητός εκτός από τη Ρόδο σε ολόκληρα τα Δωδεκάνησα, αλλά και στην Ανατολική Κρήτη, στη Σαντορίνη, στη Σάμο, στα τουρκικά παράλια και στην Κύπρο.

Η 56χρονη γυναίκα, κάτοικος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μεσσαρών του Δήμου Αρχαγγέλου, βρήκε το θάνατο, καθώς γλίστρησε στα σκαλιά και χτύπησε στο κεφάλι, στην προσπάθειά της να απομακρυνθεί από το σπίτι της κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Από την ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκαν ρωγμές σε ξενοδοχείο της πόλης της Ρόδου, το οποίο εκκενώθηκε, ενώ σοβάδες έπεσαν στην αίθουσα του αεροδρομίου. Κατολίσθηση βράχων σημειώθηκε στον επαρχιακό δρόμο Πυλώνα - Λάρδου, που καθαρίστηκε σύντομα, χωρίς να διακοπεί όμως η κυκλοφορία, ενώ μικρή καθίζηση έγινε στο λιμάνι της Χάλκης. Επίσης προκλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές του νησιού σύντομες διακοπές ρεύματος.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι λόγω του ενδιαμέσου εστιακού βάθους του σεισμού δεν αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ