Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Ισχυρό όπλο στα χέρια των οικοδόμων

Προβλέπει 7,5% αύξηση από 1/1/2008. Η μάχη για την εφαρμογή της τώρα μεταφέρεται στους τόπους δουλειάς

Με ποσοστό 7,5% και με μονοετή διάρκεια έκλεισε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας τη νέα κλαδική σύμβαση εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία θα ισχύσει από 1/1/2008. Μια σύμβαση, η οποία, όπως τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, στις σημερινές συνθήκες είναι ποιοτικό βήμα για το οικοδομικό κίνημα. Είναι αποτέλεσμα που ισχυροποιεί και συσπειρώνει τον κλάδο, ενισχύει τη μαχητικότητα, τη συμμετοχή στους αγώνες, τον ταξικό προσανατολισμό, κάνει πιο ισχυρό το μέτωπο των ταξικών δυνάμεων, δίνει νέα ώθηση στη δουλειά του.

Η μάχη που έδωσε ο κλάδος για την υπογραφή της σύμβασης, ήταν μάχη σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους φορείς του σε όλα τα επίπεδα. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η Ομοσπονδία:

  • «Συγκρουστήκαμε με την κεντρική γραμμή του κεφαλαίου και τα κόμματα που τη στηρίζουν, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που έχουν σημαία την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που προσπαθούν να απαξιώσουν και να καταργήσουν τις ΣΣΕ.
  • Συγκρουστήκαμε με την ακαμψία της εργοδοσίας, που ενθαρρημένη από τη σύμβαση του ενός ευρώ αύξηση την ημέρα που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ, αρνούνταν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  • Συγκρουστήκαμε με τον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό, που στηρίζει τη γραμμή του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, υπογράφοντας εν κρυπτώ τη σύμβαση της ντροπής του ενός ευρώ».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «ξέρουμε καλά ότι με την αύξηση αυτή το μεροκάματο είναι κάτω από τις ανάγκες της οικογένειας του οικοδόμου. Ξέρουμε καλά ότι με τη δουλειά μας, με τον ιδρώτα μας, παράγουμε πολλαπλάσια κέρδη για τους εργοδότες, που μας πετάνε ένα ξεροκόμματο». Γι' αυτό υπογραμμίζει: «Δεν πρέπει να φεύγει από το μυαλό μας ούτε στιγμή ότι ο αγώνας για καλύτερο μεροκάματο, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για την απόκρουση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής, για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να συνδέεται με τη συγκέντρωση δυνάμεων για αλλαγή σε επίπεδο οικονομίας και πολιτικής, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Η μάχη για τη σύμβαση τώρα μεταφέρεται στα εργοτάξια, στα γιαπιά, σε κάθε χώρο δουλειάς με στόχο όπως σημειώνει: κανέναν μεροκάματο κάτω από τη σύμβαση, διεκδίκηση των αναδρομικών από 1/1/2008.

Με τη νέα σύμβαση, το μεροκάματο για τους τεχνίτες διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 59,26 ευρώ, ενώ με επτά τριετίες στα 80 ευρώ και για τον έγγαμο χωρίς τριετία στα 65,19 ευρώ, ενώ με επτά τριετίες στα 85,93 ευρώ. Για τους βοηθούς τεχνιτών και τους ειδικευμένους εργάτες το μεροκάματο διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 52,98 ευρώ και με επτά τριετίες στα 71,52 ευρώ και για τον έγγαμο χωρίς τριετία στα 58,28 ευρώ και με επτά τριετίες στα 76,82 ευρώ. Τέλος, για τους ανειδίκευτους εργάτες, το μεροκάματο διαμορφώνεται για τον άγαμο χωρίς τριετία στα 50,10 ευρώ και με επτά τριετίες στα 67,64 ευρώ. Για τον έγγαμο στα 55,11 ευρώ χωρίς τριετία και στα 72,65 ευρώ με επτά τριετίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ