Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για τα δολάρια και τα ναύλα

Ολα τα στοιχεία βοούν ότι ο σκοτωμός των 8 εργατών στο αεράδικο επισκευαζόμενο πλοίο «FRIENDSHIPGAS» ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Ο εφοπλιστής για να μη χάσει τα ναύλα μερικών ημερών που ανέρχονται από δεκάδες ως εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια την ημέρα και ο εργολάβος για να πιάσει τον γρήγορο χρόνο που θέλει ο εφοπλιστής, κατέβασαν εργάτες στο νο 3 αμπάρι, ενώ γνώριζαν ότι θα πήγαιναν «άκλαφτοι» σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά, καθώς δεν είχε προβλεφτεί έξοδος διαφυγής όπως επιβάλλεται από τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Επιπλέον, είναι εξακριβωμένο πως παρά το γεγονός ότι το πλοίο ήταν υψηλής επικινδυνότητας, στο αμπάρι οι εφτά εργάτες έκαναν εργασίες κοπής με χρήση φλόγας χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρόσβεσης.

Χτες διαπιστώθηκε ότι οι τρεις τελευταίοι νεκροί που ανασύρθηκαν ήταν διαμελισμένοι! Αυτό έρχεται να «δέσει» ότι στο αμπάρι έγινε κάποια έκρηξη. Οσον αφορά τα αίτιά της, πληροφορίες λένε ότι μέσα στο αμπάρι υπήρχε μπουκάλα προπανίου κάτι που απαγορεύεται. Επίσης εργάτες που ήταν πάνω στο πλοίο την ώρα του «κακού», ανέφεραν ότι άκουσαν φωνές να λένε «διπλώστε το λάστιχο». Πρόκειται για το λάστιχο που διοχέτευε προπάνιο σε κάποιο εργαλείο, κάτι που σημαίνει ότι ίσως προσπαθούσαν να σταματήσουν διαρροή. Το μονωτικό υλικό με το οποίο ήταν επενδυμένο το αμπάρι του πλοίου το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα εύφλεκτο και τοξικό και έπρεπε να είχε αφαιρεθεί, με την έκρηξη άρπαξε φωτιά, με αποτέλεσμα όσοι εργάτες δε διαμελίστηκαν, να σκάσουν από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις.

Στο μεταξύ χτες το υπουργείο Απασχόλησης με δελτίο Τύπου που εξέδωσε προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ισχυρίζεται ότι οι μεικτές Επιτροπές Ελέγχου και ο Τεχνικός Ασφαλείας λειτουργούν άριστα αποκρύβοντας ότι οι Επιτροπές υπολειτουργούν και είναι «γυμνές» από στοιχειώδη τεχνολογικό εξοπλισμό και ο Τεχνικός Ασφάλειας, όσο και ο Χημικός Ναυτιλίας είναι ιδιωτικά γραφεία που βρίσκονται σε άμεσο αλισβερίσι με εφοπλιστές και εργολάβους.

Χτες το βράδυ οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο Τεχνικός Ασφαλείας του πλοίου Ιωάννης Παπαγεωργίου, ο Χημικός Ναυτιλίας Κώστας Φέτσας και ο πλοίαρχος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ