Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πληθαίνουν τα κρούσματα αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας από τους εφοπλιστές

Ναυτεργάτες περιφρουρούν πρόσφατη απεργία τους στο Λιμάνι του Πειραιά
Ναυτεργάτες περιφρουρούν πρόσφατη απεργία τους στο Λιμάνι του Πειραιά
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εμπορικής Ναυτιλίας - Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα τις παραβιάσεις των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την άσκηση τρομοκρατίας από τους εφοπλιστές, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου, Βέρα Νικολαΐδου, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιάννης Ζιώγας. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν τα κρούσματα αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας των εφοπλιστών και των εκπροσώπων τους απέναντι στους εργαζόμενους. Η παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και της νομοθεσίας, με την ανοχή, αν όχι τη συγκάλυψη, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τείνει να γίνει καθεστώς.

Οι ναυτεργάτες και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, όταν διεκδικούν την εφαρμογή της ΣΣΕ και της νομοθεσίας, εκτός από τις συνηθισμένες πια απειλές για απόλυση, δέχονται και απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή τους από έμμισθους οπλοφόρους των ναυτιλιακών εταιρειών, ακόμα και μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ενδεικτικό του κλίματος αυτού είναι το περιστατικό που συνέβη την Παρασκευή 28/06/2008, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά κατά τη διάρκεια εκδίκασης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας C LINK του Α. Βεντούρη (προέδρου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας), πλοιοκτήτριας του Ε/Γ - Ο/Γ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ", κατά της απεργίας των ναυτεργατών του παραπάνω πλοίου, που είχαν κηρύξει τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, διεκδικώντας την εφαρμογή της ΣΣΕ και την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και στη συνέχεια κατά την αναμονή της απόφασης, εκπρόσωποι της εταιρείας, που εμφανώς οπλοφορούσαν, απειλούσαν τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές. Το γεγονός ότι οπλοφορούσαν διαπιστώθηκε και από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, που πήγε στα δικαστήρια μετά από παρέμβαση των συνδικαλιστών. Οι ίδιοι οπλοφόροι, αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, με την ανοχή του Λιμεναρχείου, πήγαν στο πλοίο στο λιμάνι του Λαυρίου για να διευκολύνουν ανθρώπους της εταιρείας να απομακρύνουν στοιχεία που αποδείκνυαν την επικίνδυνη κατάσταση του πλοίου και τη ρύπανση που αυτό προκαλούσε, και είχαν καταγγελθεί από τους ναυτεργάτες και τους εκπροσώπους των σωματείων.

Το σκηνικό της αυθαιρεσίας και των απειλών επαναλήφθηκε από τη δικηγόρο του Α. Βεντούρη, στις 10/07/2008, μπροστά σε όλους τους παραβρισκόμενους και ενάντια στην ειρηνοδίκη Πειραιά, όταν έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν ναυτεργάτες του πληρώματος του "ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ", διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Τα παραπάνω περιστατικά επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των ναυτεργατών και των σωματείων τους για το κλίμα τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας, που με ανοχή και ευθύνη της κυβέρνησης προσπαθούν να επιβάλουν οι εφοπλιστές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι άμεσα μέτρα θα πάρουν:

-- Για την τήρηση της νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας;

-- Προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, που καταπατούν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που με αγώνες έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ