Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Υπηρετεί με ευλάβεια τις επιταγές της «Πράσινης Βίβλου»

Η τροπολογία που επιστρέφει στον εργασιακό Μεσαίωνα τους εργαζόμενους των πρώην ΔΕΚΟ έλκει την καταγωγή της από την Πράσινη Βίβλο της Κομισιόν!

Οπως επανειλημμένα έχει γράψει ο «Ρ», η Πράσινη Βίβλος τινάζει στον αέρα το σύγχρονο Εργατικό Δίκαιο, όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, καταργεί κάθε δικαίωμα που είχε κατακτήσει η εργατική τάξη μέσα από σκληρούς αγώνες και θυσίες.

Ο εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας αποτελεί για την Κομισιόν και την πλουτοκρατία στοιχείο καίριας σημασίας για την επίτευξη της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη συνδυασμένη επίπτωση της «παγκοσμιοποίησης» και της γήρανσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών, γι' αυτό προτείνεται μεγαλύτερη ευελιξία στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας.

Βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι η κατάργηση της πλήρους μόνιμης δουλειάς.

Επίσης, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου χαρακτηρίζονται παρωχημένες σχέσεις εργασίας που δεν είναι επαρκείς όσο περνάει ο χρόνος!

Γι' αυτό η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη - μέλη να επιλέξουν ως κανόνα τις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης, να διευρύνουν την ασυδοσία των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, να τροποποιήσουν το επίπεδο της «ευελιξίας» που παρέχεται στα πλαίσια των παραδοσιακών συμβάσεων εργασίας, όπως οι προθεσμίες κοινοποίησης, το κόστος και οι διαδικασίες της μεμονωμένης ή συλλογικής απόλυσης ή ο ορισμός της καταχρηστικής απόλυσης, της οργάνωσης της εργασίας, των ωρών εργασίας, των αμοιβών και του μεγέθους του εργατικού δυναμικού σε διάφορα στάδια του κύκλου παραγωγής των επιχειρήσεων! Δηλαδή, να ρυθμίζουν νομικά τις πιο διαφορετικές μορφές ημιαπασχόλησης - προσωρινή, μερική απασχόληση, δουλειά με το κομμάτι, τηλε-εργασία στο σπίτι, απασχόληση από 0 έως 1 ώρα κ.ά. - και την κατάργηση της αποζημίωσης και κάθε ορίου μαζικών απολύσεων, έτσι ώστε οι εταιρείες να αποδεσμευτούν από το «πρόσθετο διοικητικό κόστος»!!!

Να σημειώσουμε πως την Πράσινη Βίβλο καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο μόνον το ΚΚΕ, ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. έκαναν αποχή. Συνεπώς για τις σημερινές εξελίξεις στο καθεστώς των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ έχουν τεράστιες ευθύνες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. που με τη στάση τους στήριξαν ή ανέχθηκαν την τέτοια εξέλιξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ