Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Συνεχίζει την επιστολογραφία ο Γκρούεφσκι

Με στόχο να καταγράψει στη διεθνή διπλωματική σκηνή την άποψη ότι υπάρχει στην Ελλάδα «μακεδονική μειονότητα» συνεχίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, την επιστολογραφία προς διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τηλεοπτικούς σταθμούς των Σκοπίων, οι οποίοι επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, ο Γκρούεφσκι απέστειλε χτες και τις προηγούμενες μέρες επιστολές στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ, στις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στις χώρες - μέλη του G-8 και αλλού.

Οι επιστολές αυτές είναι παρόμοιου περιεχομένου με αυτές που απέστειλε τις προηγούμενες μέρες ο Ν. Γκρούεφσκι προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, εξάλλου, συναντήθηκε χτες στα Σκόπια με αντιπροσωπεία απογόνων Σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι, όπως ανέφεραν, τον ενημέρωσαν για την «πρωτοβουλία και τις δραστηριότητες που αναλαμβάνουν σχετικά με την ανάκτηση των περιουσιών τους στην Ελλάδα».

Ο Μετόντιε Τόσεφσκι, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας αυτής, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τους υποσχέθηκε «νομική υποστήριξη σχετικά με τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους».

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει «αντιπαραγωγικές» αλλά αναμενόμενες τις κινήσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Αθήνας, ο Γκρούεφσκι θα συνεχίσει με ένταση την προσπάθεια να αλλάξει το διαπραγματευτικό πλαίσιο και να προσθέσει στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας και «μειονοτικά» ζητήματα. Πάντως, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι για την Αθήνα υπάρχει μόνο μία διαφορά, αυτή της ονομασίας του γειτονικού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ