Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την κρίση στη διεθνή οικονομία

Τα κρισιακά φαινόμενα στην οικονομία των ΗΠΑ και κρατών - μελών της ΕΕ, που εκδηλώθηκαν με τάση πτώχευσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι εκδηλώσεις της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι παράγωγα της σήψης και του παρασιτισμού στην οικονομία που φέρνει η ατομική - μετοχική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μήτρα της καθημερινής αγοραπωλησίας μετοχών - χαρτιών μελλοντικού κέρδους χωρίς αντίκρισμα που γίνονται μέσω τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, χρηματιστηρίων κλπ.

Είναι η αναπόφευκτη μοίρα κατά το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, όλων των καπιταλιστικών οικονομιών, που δείχνει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος.

Καμιά πολιτική διαχείρισης του συστήματος δεν μπορεί να το απαλλάξει από την εσωτερική του σαπίλα, είτε το κράτος εξαγοράζει τα βάρη των υπερχρεωμένων τραπεζικών και άλλων εταιρειών, είτε αφήνει στην ίδια την αγορά την απαξίωση ή την εξαγορά τους.

Ανεξάρτητα από το τελικό βάθος και την παγκόσμια εμβέλεια της σημερινής οικονομικής κρίσης, οι διαχειριστές του συστήματος σωστά τρέμουν μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορέσουν να ελέγξουν τις επιπτώσεις ως προς την πολιτική τους σταθερότητα.

Το μαστίγιο της ολοένα και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των μισθωτών, της πίεσης των αυτοαπασχολούμενων, για να αυξηθούν και να συγκεντρωθούν τα κέρδη, κυκλώνει και σφίγγει όλη την οικονομία. Ο κίνδυνος της ασφυξίας αγκαλιάζει και μισθωτούς καλοπληρωμένους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μεσαία στρώματα που σε προηγούμενη περίοδο βελτίωναν το εισόδημά τους μέσω ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχών κλπ. Φυσικά αγκαλιάζει τους απλούς μισθωτούς που μαζικά μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους ή και τις μικροκαταθέσεις τους.

Ο κίνδυνος της οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης για τους αστούς είναι η ελπίδα των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων. Αρκεί να μη χάσουν τη μόνη πραγματική διέξοδο: Ενωμένες να κτυπήσουν το λαβωμένο θηρίο, να μην του δώσουν ανάσα μερικής επούλωσης των τραυμάτων του, περιθώριο να επανέλθει. Είναι αδήριτη ανάγκη η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικής παραγωγής, ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος που προϋποθέτει ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας.

Δεν καταστροφολογούμε, ούτε υπερβάλλουμε. Δεν ισχυριζόμαστε ότι ήδη ήρθε μια νέα κρίση εφάμιλλη του 1929. Ομως, η αυξημένη ικανότητα των αστών να περνούν από τη μια κρατική ρύθμιση στην άλλη για τη σωτηρία του συστήματος, παραπλανώντας και παγιδεύοντας τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, έχει χάσει τη δυναμική που παρουσίασε τα πρώτα είκοσι χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Καλούμε το λαό να γυρίσει την πλάτη στις σκόπιμα παραπλανητικές απόψεις περί ρύθμισης, εξυγίανσης - εξανθρωπισμού του καπιταλισμού, που δαιμονοποιούν το φιλελευθερισμό για να τον σώσουν.

Μπορεί σήμερα να μην έχουν ακόμη διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί η καπιταλιστική εξουσία, όμως οι σημερινές συνθήκες προμηνύουν δυνατότητα να τρέξουν πιο γρήγορα οι εξελίξεις προς όφελος των λαών.

Το ΚΚΕ πρόβαλε και στήριξε τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων, πρώτα απ' όλα για το ύψος του μισθού και της σύνταξης, όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σε συγχορδία τα αποκαλούσαν μαξιμαλιστικά. Τα σημερινά κούφια φιλολαϊκά λόγια πρέπει να απορρίπτονται με βάση την πραγματική πολιτική πρακτική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις ονομαζόμενες «μεταρρυθμίσεις» που συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καμιά εναλλακτική λύση διαφορετική από τη ΝΔ, αποπροσανατολίζει μόνο και σπέρνει αυταπάτες με τη βοήθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές και θεωρίες για δήθεν δίκαιη κατανομή στο πλαίσιο του συστήματος. Αλλωστε, οι ίδιες οι οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και ΕΕ δείχνουν για μια ακόμα φορά πόσο αντιφατικές και αντιλαϊκές είναι όλες οι εναλλακτικές αστικές προτάσεις διαχείρισης.

Σήμερα για μια ακόμα φορά, το ΚΚΕ καλεί σε αντεπίθεση για:

  • Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Ατοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.
  • Διακοπή κάθε κατάσχεσης του πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια κατοικία. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.
  • Κατάργηση του ανατοκισμού σε όλα τα δάνεια.
  • Εκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση κύριας κατοικίας.
  • «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.
  • Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης, για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στη βάση των σύγχρονων μεγάλων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους.
  • Αύξηση του ατομικού (χωρίς παιδί) αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αποκλειστικά δημόσια καθολική ασφάλιση, που βάζει φραγμό σε κάθε μορφή ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο αποφυγή των επενδύσεων σε «δομημένα ομόλογα».

Το ΚΚΕ καλεί τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τα ριζοσπαστικά κινήματα της νεολαίας και των γυναικών σε κοινή πάλη αντεπίθεσης για τις άμεσες λαϊκές ανάγκες, εγκαταλείποντας τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους συνεταίρους τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ, το Κόμμα που εγγυάται τη μόνη πραγματική λαϊκή οικονομική και πολιτική διέξοδο.

ΑΘΗΝΑ 2/10/2008

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ