Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν τους δικηγόρους συνεργάτες των διωκτικών αρχών

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με αφορμή την κλήτευση από τις ελληνικές ανακριτικές αρχές Ελλήνων δικηγόρων και πολιτών για να καταθέσουν ως μάρτυρες ενάντια σε Κούρδους του PKK που συνελήφθησαν στη Γαλλία

Τις ενέργειες των γαλλικών αρχών να ζητήσουν δικαστική συνδρομή για Κούρδους του PKK και στη συνέχεια οι ελληνικές ανακριτικές αρχές να καλέσουν Ελληνες δικηγόρους και πολίτες για να καταθέσουν ως μάρτυρες, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας. Η υπόθεση απασχόλησε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ, όπου το θέμα έφερε ο Μ. Κοκκινάκης, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ και επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων».

Το ΔΣ του ΔΣΑ σε ομόφωνο ψήφισμά του αναφέρει ότι η κλήτευση Ελλήνων πολιτών και μάλιστα δικηγόρων που η κάρτα τους βρέθηκε σε σπίτι κάποιου κατηγορούμενου «είναι πρωτοφανής, απαράδεκτη και συγκρούεται με κάθε έννοια δικαίου», ενώ σημειώνει ότι «είμαστε όλοι εν δυνάμει ύποπτοι».

Στη χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ αναφέρεται στους κινδύνους που ενέχουν τέτοιες μεθοδεύσεις για το δικηγορικό λειτούργημα και τις προσπάθειες να μετατρέψουν το δικηγόρο από υπερασπιστή των αδικούμενων σε συνεργάτη των διωκτικών αρχών. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ επισημαίνει:

«Κάθε πολίτης και ιδιαιτέρως οι δικηγόροι, οι οποίοι λόγω της φύσεως της εργασίας τους είναι υπερασπιστές δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται αφ' ενός μεν ως ύποπτοι και αφ' ετέρου να μετατρέπονται από υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και γενικώς υπερασπιστές των διωκόμενων σε συνεργάτες των διωκτικών αρχών. Ετσι, ακυρώνεται ο ρόλος τους και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δικηγόρου και διωκόμενου και προτρέπεται ουσιαστικά ο δικηγόρος να παραβιάσει ακόμη και τον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, το άρθρο 371, το οποίο κατοχυρώνει την επαγγελματική εχεμύθεια».

Παράλληλα, ο ΔΣΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι παραμένει συνεπής υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, όπως επιτάσσει ο διαχρονικός θεσμικός ρόλος του δικηγόρου.

Στο μεταξύ ο Μ. Κοκκινάκης σημείωσε ότι οι παραπάνω ανησυχητικές εξελίξεις, παραλλαγές των οποίων διαπιστώνονται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγούν στην επικράτηση ενός ζοφερού μέλλοντος στον τομέα των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι ο δικηγόρος θα πρέπει να παραμένει πάντα πολέμιος της τρομοκρατικής κατεδάφισης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Καταγγέλλει και η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Την κλήτευση πολιτικών, δικηγόρων και παραγόντων της κοινωνικής ζωής της χώρας να απαντήσουν σε ερωτήσεις των γαλλικών δικαστικών αρχών - μέσω της Ελληνικής Δικαιοσύνης - στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Η κλήτευση έγινε γιατί βρέθηκε κάρτα τους σε Κούρδο που φέρεται να είναι μέλος του ΡΚΚ και ζει στη Γαλλία. Το ΡΚΚ βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και της ΕΕ, αφού χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση. Η ««Δημοκρατική Συσπείρωση» σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «επιβάλλεται η άμεση εγρήγορση και κινητοποίηση, η συσπείρωση των δυνάμεων όλων εκείνων που θέλουν να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και θυσίες, που αντιτίθενται στην επιστροφή στο μεσαίωνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ