Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Για τη σωτηρία του συστήματος

Ενα τσούρμο διαταραγμένων δογματικών, προσκολλημένων στο νεοφιλελευθερισμό, ηγεμονεύουν τον πλανήτη. Και οδηγούν τον καπιταλισμό σε ...κρίση! Κι όμως, είναι πολιτική προσέγγιση και ερμηνεία της διεθνούς οικονομικής κατάστασης από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η κυνική ομολογία της απόλυτης ταύτισής του με τον καπιταλισμό και τη σωτηρία του. Σε κρίσιμες στιγμές οι οπορτουνιστές πετάνε τις μάσκες τους. Κι αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο, αυτό των απολογητών του εκμεταλλευτικού συστήματος, που μάχονται για την αποενοχοποίηση και τον εξωραϊσμό του, τελικά για τη διάσωσή του. Την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη διεθνή οικονομική κρίση. Απολαυστικός ο επικεφαλής της, Αλ. Αλαβάνος, και αποκαλυπτικός όταν δήλωνε: «Οι ηγέτες των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων καπιταλιστικών χωρών οδηγούν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη διεθνή οικονομία σε κρίση». Και τι τον κόφτει; Θέλει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή ένα εργαλείο του κεφαλαίου, να δουλεύει καλά.

Ο Αλ. Αλαβάνος ρίχνει το ανάθεμα σε κάποιους δήθεν ανίκανους ηγέτες και ορισμένους ανεύθυνους και θρασείς μεγιστάνες και τυχοδιώκτες! Αυτοί φταίνε, ισχυρίζεται! Για τι πράγμα φταίνε; Που ο ...καπιταλισμός οδεύει σε κρίση! Οι τυχοδιώκτες της πολιτικής σε μια κοκορομαχία με τους τυχοδιώκτες της οικονομίας, με στόχο να ανακηρυχτεί αθώος ο ίδιος ο καπιταλισμός. Αν εξέλιπαν οι ανίκανοι ηγέτες και οι τυχοδιώκτες μεγιστάνες θα μπορούσε ακόμα και να τεθεί στην υπηρεσία των λαών. Εκεί καταλήγει η δηλητηριώδης για τις λαϊκές συνειδήσεις θέση τους απέναντι στις εξελίξεις. Κι εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, στην είσοδό της οι οπορτουνιστές ξέχασαν να αφήσουν «κάθε ποταπότητα», όπως συμβούλευε ο Κ. Μαρξ, με τον οποίο βέβαια τους χωρίζει άβυσσος.

Και για να τα εμπεδώσουμε ο Αλ. Αλαβάνος τα επανέλαβε χτες απ' το βήμα της Βουλής. Αθώος ο καπιταλισμός. Ενοχος ο «ταλιμπάν του καπιταλισμού ο κ. Μπους». Αθώα η ΕΕ για την «Ολυμπιακή». Ενοχοι «διάφοροι επίτροποι οι οποίοι μας υπαγορεύουν τι θα κάνουμε»! Ο Μπους και οι επίτροποι... Δε διστάζουν, ούτε μπροστά στον κίνδυνο της γελοιοποίησης και του ξεγυμνώματός τους ως υποστυλωμάτων του συστήματος, να λένε οτιδήποτε πιστεύουν πως μπορεί να εμποδίσει το λαό απ' το να καταλάβει από πού πηγάζουν τα προβλήματά του, απ' το να οργανώσει την πάλη του ενάντια στους εκμεταλλευτές του.

Σ' αυτό το λαό που βαρυγκωμά, που αναζητά διέξοδο, που τώρα είναι η ώρα να ανασυνταχθεί, να αντεπιτεθεί, απευθύνεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τον καλεί να στηρίξει τις καπιταλιστικές κρατικοποιήσεις. Οπως είπε χτες μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Αλογοσκούφη, «τα πάντα στην παγκόσμια οικονομία αλλάζουν, οι βασικές αρχές και αντιλήψεις, και οι δικές μας πολιτικές στις οποίες είχαν εδραιωθεί αλλά και οι πολιτικές όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σήμερα έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό»! Σε όφελος ποιανού; Μήπως των λαϊκών στρωμάτων; Είναι σε όφελος των λαών οι κρατικοποιήσεις μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων για να σωθούν από την κρίση; Αυτό υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν ένα αμορτισέρ του συστήματος για την απορρόφηση των κραδασμών του. Είναι μία ακόμα - απ' τις πολλές που προηγήθηκαν και τις τόσες που θα ακολουθήσουν - φορά που αποδεικνύει το «καθείς εφ' ω ετάχθη», εν προκειμένω ο οπορτουνισμός στο πλευρό της άρχουσας τάξης.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστήμονας στην παραπλάνηση (2011-03-01 00:00:00.0)
Αυτοαποκαλύπτονται (2011-01-18 00:00:00.0)
Οταν το σύστημα καταμερίζει ρόλους... (2010-05-30 00:00:00.0)
Η «Αριστερά» του καπιταλισμού (2008-10-16 00:00:00.0)
Πασχίζουν για να γιατρέψουν τις πληγές του καπιταλισμού (2008-10-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ