Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αναπροσαρμογή ή αύξηση;

Με αφορμή την κρίση που εκδηλώθηκε στο χρηματοπιστωτικό τομέα κυρίως, στις ΗΠΑ, οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να εντείνουν την τοκογλυφία τους σε βάρος των δανειοληπτών. Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, οι ελληνικές τράπεζες άρπαξαν την ευκαιρία και - η μία μετά την άλλη - προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων. Αλλοτε κρυφά και άλλοτε φανερά.

Για παράδειγμα, η διοίκηση της Εθνικής προχώρησε από προχτές στη «ζούλα» σε αυξήσεις των επιτοκίων (στεγαστικών και άλλων δανείων) μέχρι και 0,7 μονάδες, χωρίς να το ανακοινώσει, με το επιχείρημα πως η αύξηση ήταν έμμεση (καταργήθηκαν κάποια δώρα και προσφορές) και όχι άμεση!

Ακολουθώντας το δρόμο της Εθνικής, χτες η τράπεζα «Γιούρομπανκ» (EFG Eurobank) του ομίλου Λάτση, προχώρησε επίσης σε «αναπροσαρμογή» των επιτοκίων μέχρι και 0,5 της μονάδας. Στην ελληνική γλώσσα, ο όρος «αναπροσαρμογή» δε σημαίνει κατ' ανάγκη αύξηση αλλά και το αντίθετο, καθώς η αναπροσαρμογή μπορεί να είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Να υποθέσουμε, δηλαδή ότι τα αφεντικά της «Γιούρομπανκ» επέλεξαν τον όρο «αναπροσαρμογή» επειδή... ντρέπονται που αξιοποιούν την κρίση για την αύξηση των επιτοκίων; Λέτε;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ