Σάββατο 4 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σήμα «σταθερότητας» για αντιλαϊκή πλεύση
  • Διαμηνύει ότι διαθέτει συμπαγή πλειοψηφία στη Βουλή που στηρίζει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις
  • «Χείρα βοηθείας» από την επιστολή συγγνώμης του Στ. Δαϊλάκη
  • Νέες παρεμβάσεις από Κ. Καραμανλή σήμερα στην ΟΝΝΕΔ και τη Δευτέρα στην ΚΟ της ΝΔ

Κλίμα «σταθερότητας», που θα διευκολύνει την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και θα ανακόψει την έντονη εκλογολογία, καλλιεργεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να ξεπεράσει το «βαρύ κλίμα» και την εσωστρέφεια.

Επιχειρώντας να αναχαιτίσει το επιζήμιο κλίμα πολιτικής ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή που στηρίζει αποτελεσματικά τις «μεταρρυθμίσεις». Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται και από τις αστείες κινήσεις και τα καμώματα των «ανταρτών», που τους καθιστούν στα μάτια της «κοινής γνώμης» ανυπόληπτους και γραφικούς. Τέτοια κίνηση θεωρείται η επιστολή συγνώμης και άνευ όρων υποταγής που έστειλε χτες προς τον πρωθυπουργό ο Στ. Δαϊλάκης, «διαγράφοντας» όλα όσα είχε πει τις προηγούμενες μέρες.

Παράλληλα, ανακυκλώνοντας χιλιοειπωμένες εξαγγελίες και υποσχέσεις για «μέτρα (σ.σ. ψίχουλα) στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων», προσδοκά να συγκρατήσει τα αποθέματα ανοχής των λαϊκών στρωμάτων και να κερδίσει πολιτικό χρόνο που θα της επιτρέψει να χειριστεί με μεγαλύτερη άνεση το ζήτημα των όρων και του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η προσπάθεια «κλεισίματος» της υπόθεσης Βατοπεδίου, μέσω υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε χτες και φυσικά δεν αγγίζει τη ρίζα του προβλήματος.

Το μήνυμα της στοχοπροσήλωσης στο κυβερνητικό έργο και της σταθερότητας της κυβέρνησης έστειλαν με ομοβροντία δηλώσεων κυβερνητικά στελέχη. Η κυβέρνηση «έχει δεδομένη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία της εξασφαλίζει τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού της έργου», δήλωσε ο Ε. Αντώναρος, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα εκλογολογίας και πολιτικής αστάθειας. «Αντίθετα, μάλιστα, η κυβέρνηση κυβερνά τον τόπο με αποτελεσματικότητα, καθώς και πολιτική και οικονομική σταθερότητα», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ίδιο πνεύμα αναμένονται και οι ομιλίες του Κ. Καραμανλή σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

«Συνεχίζουμε το έργο μας αταλάντευτα. Ανοίγουμε την κοινωνική ατζέντα με σκοπό να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους, που κυρίως πλήττονται από την παγκόσμια αυτή κρίση», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Τουρισμού, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα εκλογών, θέμα δουλειάς υπάρχει». Ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Σουφλιά προσπάθησε να πείσει ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία, η κυβέρνηση πορεύεται σταθερά, έχουμε σηκώσει τα μανίκια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και προχωρούμε με δουλειά». Σημείωσε ακόμα ότι μπορεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ να είναι οριακή αλλά είναι συμπαγής.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος δεν είναι οι εκλογές. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μια κυβέρνηση ισχυρή», είπε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. «Η κυβέρνηση κρατάει και θα κρατήσει», εκτίμησε ο Μ. Εβερτ, υποδεικνύοντας στο κυβερνητικό επιτελείο να μην κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις στο μέσο μιας τετραετούς θητείας.

Συγνώμη από Δαϊλάκη

Ενισχυτικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εσωστρέφειας λειτουργεί η επιστολή συγνώμης που έστειλε χτες ο Στ. Δαϊλάκης, ο οποίος μόλις την περασμένη Τρίτη διαγράφηκε από τη ΝΔ γιατί ζήτησε την παραίτηση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού (Ρουσόπουλος, Αγγέλου). «Οι όποιες πρόσφατες δηλώσεις μου είχαν ως μόνο γνώμονα τη στήριξή σας», αναφέρει στην επιστολή που έστειλε χτες το μεσημέρι στον Κ. Καραμανλή, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε καμία πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα ή να θίξει πρόσωπα του περιβάλλοντός του.

«Με αυτήν μου τη δήλωση και πέρα από έκφραση της συγγνώμης μου, θεωρώ ότι δεν μπορώ να υπάρξω πολιτικά έξω από τη Νέα Δημοκρατία», σημειώνει, και καταλήγει παρακαλώντας «να επανεξεταστεί άμεσα η επιστροφή μου σε αυτήν και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Υπό διαφορετικούς όρους, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας».

Η κυβέρνηση απάντησε διά του Ε. Αντώναρου ότι «εκτιμά την κίνηση του βουλευτή» και θα την εξετάσει, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει πιο σαφείς απαντήσεις. Συνεργάτες του πρωθυπουργού άφηναν να εννοηθεί ότι δεν μπορεί αμέσως να δοθεί συγχωροχάρτι στον βουλευτή μετά τα όσα είπε τις προηγούμενες μέρες. Δεν αποκλείεται ωστόσο η επάνοδός του στην ΚΟ της ΝΔ να γίνει στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντηρεί τη βολική εκλογολογία (2009-02-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-12-18 00:00:00.0)
Επέστρεψε στη ΝΔ ο Δαϊλάκης (2008-10-08 00:00:00.0)
Αξιοποιεί την κρίση στο ΠΑΣΟΚ (2008-06-13 00:00:00.0)
Οφθαλμαπάτη η αστυνομοκρατία (2006-06-28 00:00:00.0)
Νόμος το δίκιο του εργοδότη... (2006-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ