Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Μακελειό και διπλωματική υποκρισία

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νεκρών, με 346 από αυτά να είναι τα παιδιά

Το δράμα του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται

Associated Press

Το δράμα του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίστηκε για 21η μέρα χτες το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας, με τα ισραηλινά στρατεύματα να ανακοινώνουν επίσημα ότι έπληξαν 40 «στόχους», με τις εκρήξεις να συνεχίζονται και καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Τουλάχιστον 1.133 Παλαιστίνιοι είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι χτες, από τους οποίους τα 346 υπολογίζεται ότι είναι παιδιά κάτω των 12 ετών. Περισσότεροι από 5.200 είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων επίσης βρίσκονται πολλά παιδιά, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι ακόμα και αν αναρρώσουν από τα σωματικά τραύματα δε θα ξεπεράσουν ποτέ το ψυχολογικό σοκ του πολέμου. Οσο για τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες πρώτης βοήθειας της Γάζας πλέον βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Παράλληλα, ένας νεαρός Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε χτες στη Χεβρώνα κατά τη διάρκεια αντιισραηλινών διαδηλώσεων, από ισραηλινά πυρά. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χτες στη Δυτική Οχθη, μετά από κάλεσμα τόσο της Χαμάς όσο και της Φατάχ, παρά τον 48ωρο αποκλεισμό που κήρυξε το Ισραήλ στην περιοχή, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων και την προσευχή της Παρασκευής σε όλους τους άνδρες μουσουλμάνους, κάτω των 50 ετών, στην Πλατεία των Τζαμιών.

Ισραήλ - ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τη συμμαχία τους

Σε τρία διαφορετικά επίπεδα συνεχίζεται εν τω μεταξύ η διπλωματική υποκρισία, που εξελίσσεται παράλληλα με το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου είχε συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογο της Κοντολίζα Ράις. ΗΠΑ και Ισραήλ επανέλαβαν την αμοιβαία αλληλοϋποστήριξή τους και υπέγραψαν ένα «Μνημόνιο Κατανόησης», όπως το χαρακτήρισαν οι δύο ΥΠΕΞ, με το οποίο γίνεται υποτίθεται ακόμα ένα «βήμα προς τη μακροχρόνια εκεχειρία». Σύμφωνα με την αμερικανο - ισραηλινή συμφωνία σε οποιαδήποτε απόφαση μακροχρόνιας εκεχειρίας θα πρέπει να εξασφαλίζεται και παύση του λαθρεμπορίου όπλων, που «εξοπλίζει τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ» και παρακολούθηση των δρόμων μεταφοράς τους. Σε αυτήν περιλαμβάνεται σειρά μέτρων τα οποία θα λάβουν Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, προς αυτό το σκοπό. Η Κ. Ράις αναφέρθηκε δήθεν στα «θύματα των Παλαιστινίων αμάχων», ωστόσο δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για το έγκλημα της Γάζας είναι η επιθετικότητα της Χαμάς, καθώς το Ισραήλ αντέδρασε σε επιθέσεις, ζητώντας να έχει ένα ήρεμο και ασφαλές μέλλον. Στην ίδια προκλητική και κυνική γραμμή κινήθηκε και η Λίβνι.

Συναντήσεις σε Κατάρ και Κουβέιτ

Οι ηγέτες των αραβικών χωρών συναντήθηκαν εκτάκτως στην Ντόχα του Κατάρ, με τη συμμετοχή, εκ μέρους των Παλαιστινίων της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ και ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, ζήτησαν διακοπή των σχέσεων του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τον πόλεμο. Στην πρόταση ανταποκρίθηκαν το Κατάρ και η Μαυριτανία, που διατηρούσαν εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ και ανακοίνωσαν την αναστολή τους.

Στη Σύνοδο των Αράβων ηγετών του Κατάρ αρνήθηκαν να λάβουν μέρος η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, που δήλωσαν ότι θα παρευρεθούν στη Σύνοδο που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα στο Κουβέιτ.

Εκτακτη συνάντηση πραγματοποίησαν και οι ηγέτες των αραβικών χωρών του Κόλπου, που συστρατεύονται με τις ΗΠΑ, την Πέμπτη το βράδυ, στο Ριάντ, προσπαθώντας να προκαταλάβουν τη συνάντηση του Κατάρ, δηλώνοντας και αυτοί ότι η κατάσταση στη Γάζα θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Κουβέιτ, την προσεχή βδομάδα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται και η περιοδεία του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στη Μέση Ανατολή, ο οποίος ζήτησε χτες άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ μετέβη στην Αγκυρα, για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα πλαίσια του ρόλου του ρυθμιστή που διεκδικεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη Νέα Ευρεία Μέση Ανατολή, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ πρέπει να αποκλειστεί από την έδρα του ΟΗΕ, επειδή αψηφά το αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Τέλος, η Χαμάς απέρριψε χτες τους όρους εκεχειρίας που πρότεινε το Ισραήλ και ζήτησε για την κατάπαυση του πυρός άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης, που αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένα, ενώ το Ισραήλ δήλωνε την «επιθυμία» του να τελειώσει το «παιχνίδι» μέσα στο σαββατοκύριακο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ