Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές διαψεύσεις

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά οπλισμού στο Ισραήλ από το λιμάνι του Αστακού

Από τη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στο Πλατυγιάλι
Από τη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στο Πλατυγιάλι
Δε δικαιολογείται εφησυχασμός από τη χτεσινή διάψευση στη Βουλή από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή των καταγγελιών για τη χρησιμοποίηση του λιμανιού στον Αστακό για τη μεταφορά αμερικάνικου οπλισμού στο Ισραήλ, αφού και στο παρελθόν οι κατά καιρούς κυβερνήσεις, παρά τις διάφορες διαψεύσεις, αποδείχτηκε τελικά ότι είχαν σοβαρή εμπλοκή στα διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μαζί και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή, (είχε υποβληθεί στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας), είπε ότι διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι ελληνικά λιμάνια χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ. «Δεν έγινε, είπε, μεταφόρτωση και ούτε τέθηκε θέμα μεταφόρτωσης υλικού για εφοδιασμό του ισραηλινού στρατού ούτε μέσω του λιμανιού του Αστακού, ούτε μέσω οποιουδήποτε άλλου ελληνικού λιμανιού. Στα σχετικά δημοσιεύματα δόθηκε άμεσα κατηγορηματική απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών και η απάντηση ισχύει στο ακέραιο».

Στη συνέχεια, ο Κ. Καραμανλής διευκρίνιζε ότι από τον περασμένο Νοέμβρη «όταν δεν υπήρχε καμία εμπλοκή στην περιοχή μας», τέθηκε από την αμερικανική πλευρά ζήτημα μεταφόρτωσης στο λιμάνι του Αστακού αμερικανικού στρατιωτικού υλικού και υπογραμμιζόταν ότι το υλικό αυτό προοριζόταν για αμερικανικές αποθηκευτικές μονάδες στο Ισραήλ. «Το πλοίο, είπε ο πρωθυπουργός, έφτασε στα ανοιχτά του Αστακού στις αρχές του μήνα. Δεν υπήρξε, ωστόσο, άδεια από το υπουργείο Ναυτιλίας και η μεταφόρτωση δεν έγινε». Με λίγα λόγια, κατέληξε, υπήρξε αίτημα, έφτασε το πλοίο στα ανοιχτά του Αστακού αλλά δεν έγινε καμία μεταφόρτωση και το πλοίο αποχώρησε και ως εκ τούτου δε χρησιμοποιήθηκε κανένα ελληνικό λιμάνι ή ελληνικό αεροδρόμιο».

Δεν εφησυχάζουμε

Σχολιάζοντας τη διάψευση του πρωθυπουργού, ο Σπ. Χαλβατζής, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, τόνισε ότι «δεν εφησυχάζουμε από τις διαψεύσεις της κυβέρνησης. Δεν εφησυχάζουμε που δε μεταφέρθηκε πολεμικό υλικό και πολεμοφόδια από το λιμάνι του Αστακού προς το εγκληματικό καθεστώς του Ισραήλ, πολεμοφόδια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για να δολοφονούνται αθώοι Παλαιστίνιοι, παιδιά, άνδρες, γέροι και να καταστρέφουν τις υποδομές».

Δεν εμπιστευόμαστε, συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τις κυβερνητικές διαψεύσεις γιατί αυτές διαψεύδονται από τον κυνισμό των Αμερικανών και τόνισε: «Θυμόμαστε πάρα πολύ καλά πριν από λίγο καιρό τις δηλώσεις Αμερικανών, οι οποίοι έλεγαν ότι "χωρίς τη βοήθεια της Ελλάδας δε θα καταφέρναμε ό,τι έχουμε πετύχει κατά την επίθεση και εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ". Δεν εμπιστευόμαστε γιατί πρόσφατα έγιναν γυμνάσια του ελληνικού στρατού με τον στρατό του Ισραήλ, γυμνάσια τα οποία ουσιαστικά προετοίμασαν τον ισραηλινό στρατό για την επίθεση και τη σφαγή.

Δεν εμπιστευόμαστε, γιατί πριν από δέκα χρόνια, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη χρησιμοποιήθηκαν δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί για να μεταφερθεί πολεμικό υλικό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να δολοφονηθούν άνθρωποι στη Γιουγκοσλαβία και να καταστραφούν οι υποδομές της χώρας».

Ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε ότι προχτές το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ χρησιμοποίησε στην εισήγησή της 2.420 λέξεις και δε χρησιμοποίησε όμως «άλλες οκτώ, που να λένε ότι "καταδικάζουμε το Ισραήλ και τις σφαγές των Παλαιστινίων"».

Πρόκειται, συνέχισε, για μια στάση Ποντίου Πιλάτου με την τακτική «και από εδώ και από εκεί» και τόνισε: «Για αυτό εμείς καλέσαμε και καλούμε την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να εντείνουν τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα τους, να συμπαρασταθούν στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης που δολοφονείται για 60 ολόκληρα χρόνια, να καταδικάσουν την ισραηλινή βαρβαρότητα, να καταδικάζουν όλους όσοι κρατούν δήθεν ίσες αποστάσεις και στηρίζουν τους Ισραηλινούς φονιάδες, να καταδικάσουν τις ΗΠΑ, την ΕΕ, αλλά και τη Σοσιαλιστική Διεθνή διότι κρατούν, δήθεν, ίσες αποστάσεις. Να διεκδικήσουν και να στηρίξουν το αίτημα για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Σε καμία περίπτωση, κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής, η κυβέρνηση δεν πρέπει να μετατρέψει την Ελλάδα σε γέφυρα για τη συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ισραηλινούς ιμπεριαλιστές και ζήτησε να ακυρωθεί άμεσα η στρατιωτική συμφωνία του 1993 Ελλάδας και Ισραήλ που υπέγραψε η ΝΔ και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την απάντηση του πρωθυπουργού, ο παριστάμενος υφυπουργός Ναυτιλίας Π. Καμμένος το μόνο που βρήκε να πει στον Σπ. Χαλβατζή είναι ότι πρέπει «να εμπιστεύεστε περισσότερο τον Ελληνα πρωθυπουργό παρά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αξιωματούχους άλλων χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ