Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Βρετανική παρέμβαση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στο Ισλαμαμπάντ έφτασε χθες για διήμερη επίσκεψη ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, στα πλαίσια των επαφών του για δήθεν «αποσόβηση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν», μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Βομβάη τον περασμένο Νοέμβρη, που είχαν σαν αποτέλεσμα πάνω από 180 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, οι οποίες φέρονται να σχεδιάστηκαν από την πακιστανική οργάνωση Λασκάρ Ε Τάιμπα, στο Πακιστάν.

Πριν το Πακιστάν, ο Ντ. Μίλιμπαντ βρέθηκε στην Ινδία, ζητώντας από το Ισλαμαμπάντ να επιδείξει μηδενική ανοχή στους ενόχους των επιθέσεων όποιοι και αν είναι. Κατά την επίσκεψή του στην πακιστανική πρωτεύουσα, ο Ντ. Μίλιμπαντ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν, Μαχμούντ Κρέσι, τον Πρόεδρο της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, αλλά και τον αρχηγό του στρατού, Ασφάκ Καγιάνι, οι οποίοι και διαβεβαίωσαν τον Βρετανό αξιωματούχο ότι θα αποδώσουν δικαιοσύνη, εξαρθρώνοντας τις οργανώσεις «ανταρτών», που φέρονται να συμμετείχαν στο μακελειό της Βομβάης.

Στη βάση των επιδιώξεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο Βρετανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τους Πακιστανούς αξιωματούχους ότι και η χώρα του προτίθεται να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να εντοπιστούν οι ένοχοι των επιθέσεων της Βομβάης. Ωστόσο Πακιστάν και Ινδία, από την απελευθέρωσή τους από το αποικιοκρατικό καθεστώς του Λονδίνου και μετά, συχνά έχουν εμπλακεί σε πόλεμο, δεδομένων των θρησκευτικών και εδαφικών διαφορών που υφίστανται στην περιοχή και τυγχάνουν ανάλογης εκμετάλλευσης από τους ιμπεριαλιστές...

Τέλος το σχολείο για τα κορίτσια

Στο μεταξύ, το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα ιδιωτικά σχολεία στη βορειοδυτική κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, που δέχονται κορίτσια, μετά από φιρμάνι των δυνάμεων των Ταλιμπάν στην περιοχή, που απαγορεύουν τη μόρφωση των γυναικών. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από κληρικό των Ταλιμπάν, σε τοπικό ραδιοσταθμό, τον περασμένο μήνα, με τελεσίγραφη ημερομηνία τις 15 Γενάρη.

Μετά και τις επιθέσεις με βιτριόλι που έχουν σημειωθεί εναντίον μαθητριών, οι ιδιοκτήτες των σχολείων ανακοίνωσαν ότι βάζουν λουκέτο, μέχρι να τελειώσει η διαμάχη Ταλιμπάν - κυβερνητικών δυνάμεων στις περιοχές της κοιλάδας Σουάτ, ή οι Ταλιμπάν να άρουν τον αποκλεισμό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ