Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Αντίο» Μπους - φιέστες Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπερασπιζόμενος την πολιτική που ακολούθησε κατά τη διάρκεια των 2 θητειών του, ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας ομιλίας του υπερηφανεύτηκε ότι αφήνει πίσω του έναν κόσμο «πιο ελεύθερο» και διεθνείς συμμαχίες 90 χωρών πολύ πιο ισχυρές. Σημείωσε με πλήρη κυνισμό: «Πολεμήσαμε την τρομοκρατία και προωθήσαμε την υπόθεση της ελευθερίας, στον μεγάλο πόλεμο της εποχής μας».

Με αντιδραστικές, αντιλαϊκές και επιθετικές πολιτικές, οι δύο θητείες του Μπους σημαδεύτηκαν από το λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δύο πολέμους με αμέτρητα θύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, την οικονομική κρίση, για τα οποία υπεραμύνθηκε, και υποστήριξε ότι είναι ικανοποιημένος για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του σε θέματα Παιδείας, Υγείας και της οικονομίας, καθώς πάρθηκαν «αποφασιστικά μέτρα» για την προστασία της οικονομίας. «Μπορεί να μη συμφωνείτε με μερικές από τις δύσκολες αποφάσεις που έχω πάρει, ωστόσο ελπίζω να συμφωνείτε ότι είχα κάθε πρόθεση να πάρω δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε ο Μπους, του οποίου η επόμενη επίσημη εμφάνιση θα είναι στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, «ημέρα ελπίδας και υπερηφάνειας» για την Αμερική, όπως είπε.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι κατάφερε να περιφρουρήσει την ασφάλεια του αμερικανικού λαού, καθώς «έχουν περάσει πάνω από 7 χρόνια χωρίς να υπάρξει τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός μας».

«Οπως όλοι οι προκάτοχοί μου, έτσι και εγώ είχα κάποιες αποτυχίες. Και σίγουρα υπάρχουν πράγματα που θα τα έκανα διαφορετικά, εάν είχα την ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση, πάντα λειτουργούσα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μου. Ακολούθησα τη συνείδησή μου και έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό», υποστήριξε...

Φυσικά, τον τόνο στις ΗΠΑ δίνουν τα ΜΜΕ και είναι τώρα, για τις εκδηλώσεις εορτασμού για την ορκωμοσία του Ομπάμα. Αυτή περιλαμβάνει μεγάλη φιέστα με «αστέρια» της μουσικής και του κινηματογράφου αύριο βράδυ, πολύ χρήμα ως και 45 εκατομμύρια δολάρια, και βέβαια θα είναι άλλη μια ευκαιρία για μπίζνες κάθε είδους (από τα αναμνηστικά κουκλάκια, μπλουζάκια) μέχρι πανάκριβα ενοίκια αυτών που θα συνωστιστούν στην Ουάσιγκτον, για να δουν το νέο ηγέτη, κατασκεύασμα του συστήματος, που ήδη έχει κάνει σαφές ότι θα συνεχίσει την ίδια ιμπεριαλιστική ρότα (ίσως με άλλη τακτική).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορκίστηκε προμηνύοντας όξυνση των αντιθέσεων(2017-01-22 00:00:00.0)
Σχέδιο για κλείσιμο του Γκουαντάναμο(2016-02-24 00:00:00.0)
Ενίσχυση διμερούς συνεργασίας(2012-01-11 00:00:00.0)
Συνάντηση Μπους - Ομπάμα(2008-11-11 00:00:00.0)
Προθυμία για συνομιλίες(2005-01-15 00:00:00.0)
Χιλιάδες στις μαχητικές διαδηλώσεις(2001-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ