Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
38% άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη φτώχεια στον κόσμο παρουσίασε η Μίρκα Γόντικα, υπεύθυνη προγραμμάτων του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου μαζικής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά της Φτώχειας.

«Από το σύνολο του εργαζόμενου πληθυσμού, που υπολογίζεται σε τρία δισ. άτομα, 140 εκατομμύρια εργάτες είναι άνεργοι και το 1/4, ίσως και το 1/3 υποαπασχολούνται», είπε η Μ. Γόντικα. Επισήμανε ακόμα πως η συνεχιζόμενη ανισότητα του εισοδήματος την τελευταία δεκαετία είναι ανησυχητική. Ενδεικτικά είπε πως παγκοσμίως ένα δισ. ανθρώπων που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες κερδίζουν το 60% του παγκόσμιου εισοδήματος, ενώ τα 3,5 δισ. που ζουν στις χώρες χαμηλού εισοδήματος κερδίζουν μόλις το 20%.

Παιδική φτώχεια

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία για τη φτώχεια που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας: Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν με εισόδημα λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, ανάμεσά τους και 600 εκατομμύρια παιδιά, ενώ 11 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες που θα μπορούσε να είχαν προληφθεί, αν δίνονταν τα ανάλογα κονδύλια.

Η φτώχεια δεν είναι «προνόμιο» μόνο των υποανάπτυκτων χωρών. Απόδειξη τα στοιχεία της «Γιούνισεφ», που μιλούν για «παιδική φτώχεια στις πλούσιες χώρες», αφού περισσότερα από 47 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο φτώχειας στο βιομηχανικό κόσμο.

Στην έκθεση ορίζεται ότι ένα παιδί ζει κάτω από όριο της φτώχειας, όταν η οικογένειά του έχει εισόδημα κάτω από το 50% του εθνικού μέσου όρου στη χώρα όπου γίνονται οι μετρήσεις. Την πρώτη θλιβερή θέση κατέχει το Μεξικό, όπου το 26,2% των παιδιών της χώρας μεγαλώνει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 22,4%, η Ιταλία με 20,5%, η Μεγάλη Βρετανία με 19,8%, η Τουρκία με 19,7%, η Ιρλανδία με 16,8% και ο Καναδάς με 15,5%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην δέκατη θέση με 12,3%, ενώ την καλύτερη επίδοση έχει η Σουηδία με 2,6%, ακολουθεί η Νορβηγία με 3,9% και η Φινλανδία με 4,3%.

Μόνο που και φέτος - όπως άλλωστε κάθε χρόνο - τα στοιχεία αυτά παρατίθενται χωρίς τις αιτίες που τα δημιουργούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ