Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑμΕΑ
ΠΑΜΕ στο πανελλαδικό συλλαλητήριο

Πρωτοβουλία ενημέρωσης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) γύρω από τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης στους τομείς των εργασιακών δικαιωμάτων, του Ασφαλιστικού, της Υγείας, της Παιδείας, αλλά και κάλεσμα αντίστασης στις αντιλαϊκές αυτές πολιτικές, απηύθυνε η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΑμΕΑ, σε συνεργασία με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στα γραφεία της ΕΣΚ ΑμΕΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αναπηρικών φορέων.

«Δεν μπορεί στο όνομα της μείωσης του εργατικού κόστους, για να διευκολυνθεί το κεφάλαιο στον ανταγωνισμό του να χτυπιέται το εργατικό εισόδημα, η ασφάλιση, η σύνταξη, να μειώνονται οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για υγεία, πρόνοια, παιδεία, με ταυτόχρονη προώθηση της πλήρους ιδιωτικοποίησης αυτών των τομέων και να μη θίγονται οι ανάπηροι που πρωταρχικά έχουν ανάγκη από ιδιαίτερες θετικές ρυθμίσεις, από ένα ισχυρό αναβαθμισμένο δημόσιο τομέα», υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ - ΑμΕΑ.

Αναφερόμενοι ειδικότερα στον τομέα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της «Λευκής Βίβλου» και χρησιμοποιώντας τον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο - απάτη προωθεί την κατάργηση του 8ωρου, της γενίκευση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας, τις ατομικές συμβάσεις, την απαλλαγή του εργοδότη από ασφαλιστικές εισφορές, την απελευθέρωση του ποσοστού των απολύσεων.

«Μπορεί ένας ανάπηρος να απασχολείται 10 και 12 ώρες την ημέρα, για δύο ή πέντε μήνες;», έθεσαν το ερώτημα οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ και υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση της ΕΕ, προωθεί την κατάργηση των ειδικοτήτων, θέτοντας έτσι εκτός παραγωγής τη συντριπτική πλειοψηφία των αναπήρων.

Και οι αλλαγές όμως που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό θα πλήξουν άμεσα τα ΑμΕΑ. Πολλές από τις κατηγορίες επιδομάτων που παίρνουν οι παραπληγικοί, οι αιμορροφιλικοί, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κλπ. και προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία θα συρρικνωθούν δραστικά ή θα καταργηθούν, ενώ στα πλαίσια αυτά κινδυνεύουν και οι παροχές σε είδος (αμαξίδια παραπληγικών, τεχνητά μέλη κ.ά.), αλλά και η συνταξιοδότηση των αναπήρων.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας επισημάνθηκε ότι η λογική της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες υγείας και του ελεύθερου ανταγωνισμού ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που προωθούνται και με το σχέδιο της λεγόμενης μεταρρύθμισης που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας, θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις στους ανάπηρους, τους χρονίως πάσχοντες, τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ ΑμΕΑ υπογράμμισαν ότι η ιδιωτικοποίηση που προωθείται στον τομέα της παιδείας μετατρέπει το δικαίωμα στη γνώση σε εμπόρευμα.

Η ΕΣΚ ΑμΕΑ, τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), αλλά και οι αντίστοιχες δυνάμεις πολλών φορέων μελών της συνομοσπονδίας συνειδητά βάζουν πλάτες, για να περάσει η κυβερνητική πολιτική και κάλεσε τους φορείς του αναπηρικού κινήματος να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού λαϊκού κινήματος, συμμετέχοντας κατ' αρχήν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 του μήνα.

Κάλεσμα αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια και σύμπλευσης με τις γραμμές του ΠΑΜΕ απηύθυνε στους φορείς και ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ ενημέρωσε ειδικότερα τους εκπροσώπους των φορέων για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της απασχόλησης, αλλά και του ασφαλιστικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ