Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Εμφαση» στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Την έμφαση, που θα δώσει η κυβέρνηση στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) το 2009, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής που ασχολήθηκε χτες με ενεργειακά ζητήματα. Η κυβερνητική πολιτική στις ΑΠΕ κινείται στη λογική της ολοένα και μεγαλύτερης ενίσχυσης των ενεργειακών κολοσσών που έχουν βαλθεί να κυριαρχήσουν και σε αυτόν τον τομέα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, φρόντισε να αυξήσει τις τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, προώθησε ευνοϊκότερες χωροταξικές ρυθμίσεις, μειώνει τη «γραφειοκρατία», περιορίζοντας ουσιαστικά τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, πριμοδοτεί τους μεγάλους επενδυτές και, για όλα αυτά, ο «λογαριασμός» έρχεται στις λαϊκές οικογένειες.

«Θέλουμε το 2009 για την κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα να είναι έτος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θέλουμε να προωθήσουμε τις ΑΠΕ σ' όλες τις εμφανίσεις της», δήλωσε ο υπουργός μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής. Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι το 2009 δε θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας: «Πιστεύω ότι δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Φέτος μάλιστα θα τεθούν σε λειτουργία καινούριες μονάδες, τόσο από τη ΔΕΗ, όσο και από ιδιώτες επενδυτές». Η συγκεκριμένη δήλωση ωραιοποιεί μια κατάσταση, όπου οι μεγάλες εταιρείες σε σύμπραξη με ξένες ανακοινώνουν και αναπτύσσουν ενεργειακές μονάδες με μοναδικό γνώμονα το κέρδος τους, όσον αφορά την επιλογή του τόπου, του είδους των μονάδων, του καυσίμου και της ισχύος τους. Οσο για την επάρκεια, αυτή ίσως και να εξασφαλιστεί, όχι χάρις στη διαβόητη «απελευθέρωση» της αγοράς, που ήδη έχει εκτινάξει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά στις νέες ρυθμίσεις για άμεση ενεργοποίηση μικρών συμπληρωματικών μονάδων, με συνοπτικές διαδικασίες που θα πληρωθούν «χρυσές» εάν χρειαστούν, κάτι που είναι σίγουρο.

Στην κυβερνητική επιτροπή συζητήθηκαν, επίσης, η πρόοδος των έργων των αγωγών φυσικού αερίου και του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και οι τελευταίες - επιμέρους - ρυθμίσεις για την αγορά πετρελαιοειδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ