Σάββατο 14 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Με την MIG και τη «Swissport» το παζάρι

Motion Team

Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις τριών εβδομάδων με την MIG και την πολυεθνική «Swissport» προχωρά η κυβέρνηση, για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Ικανοποιώντας την απαίτηση των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων για «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις», η κυβέρνηση διά του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη εκφράζει την ικανοποίησή της για τη «θετική ανταπόκριση της MIG και της "Swissport", που ανέβασε την αρχική της προσφορά», ενώ δεν αποκλείει και την υποβολή και άλλων «σοβαρών επενδυτικών προτάσεων».

Οπως ανακοίνωσε χτες ο Κ. Χατζηδάκης, η MIG κατέθεσε «δεσμευτική οικονομική προσφορά» 62 εκατ. ευρώ για το πτητικό έργο και την Τεχνική Βάση και η «Swissport» αντίστοιχη προσφορά 44,8 εκατ. ευρώ για την επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι η «Swissport» (ισπανική πολυεθνική, με συμμετοχή 25% Κρητικού επιχειρηματία) στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού κατέθεσε προσφορά 33 εκατ. ευρώ.

Κατά τον υπουργό, οι προσφορές αυτές, μαζί με την εξαγορά των κεφαλαίων της «ΠΑΝΘΕΟΝ», της νέας εταιρείας τεχνικής βάσης και της νέας εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αντιστοιχούν σε 177,2 εκατ. ευρώ. Ο Κ. Χατζηδάκης κάνει λόγο και για περαιτέρω αύξηση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου, από την πώληση των αεροπλάνων και του εξοπλισμού της επίγειας εξυπηρέτησης και της τεχνικής βάσης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Χατζηδάκη, οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με MIG και «Swissport» θα συνεχιστούν για τρεις εβδομάδες, με τη σύμφωνη γνώμη του επιτρόπου Παρακολούθησης, ενώ τυχόν άλλες προτάσεις θα εξεταστούν ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι μία υγιής αποκρατικοποίηση της "Ολυμπιακής"».

Ο Α. Βγενόπουλος

Ο Α. Βγενόπουλος, ο οποίος έσπευσε εξ αρχής να εξασφαλίσει και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι παρέχει στο Δημόσιο «δυνατότητα επανακρατικοποίησης» σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και επιμείνει στη θέση του για μεικτό σχήμα, επισκέφτηκε χτες στη Βουλή τον Γ. Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε «συμβατή» την πρόταση της MIG με αυτή του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τον όρο «η πρότασή μας "κουμπώνει" με τη θέση του ΠΑΣΟΚ», για να προσθέσει: «Είναι αίσθησή μου ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί την ΟΑ υπό κρατικό έλεγχο, θέλει μεικτό σχήμα κράτους - ιδιωτών. Εμείς είμαστε ανοιχτοί εφόσον γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ».

Οσον αφορά στους εργαζόμενους, οι οποίοι βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, ουσιαστικά μένουν μετέωροι, ο Α. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι αυτό «είναι θέμα και υποχρέωση της κυβέρνησης», καθώς ο ίδιος είναι διατεθειμένος να «κρατήσει αρκετούς», αλλά με νέους όρους και νέες συμβάσεις εργασίας. Και ο νοών νοείτω.

Το ΠΑΣΟΚ

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο πολιτικός εκπρόσωπος Μεταφορών Ν. Σηφουνάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνομιλία τους με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Αν. Βγενόπουλου, ανέφεραν ότι δεν είναι το ΠΑΣΟΚ εκείνο που διαπραγματεύεται. Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανιστεί ότι δεν είναι «ούτε αρνητικός, ούτε θετικός» με την πρόταση της MIG, αλλά την ίδια στιγμή τάχτηκε υπέρ «μεικτού σχήματος (κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια) για την ιδιοκτησία της "Ολυμπιακής"», με τον ιδιώτη όμως να έχει το «μάνατζμεντ» και άρα το ...πάνω χέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ