Κυριακή 1 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ
Αντιμονοπωλιακή αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην κρίση

Καλεί σε αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και σε πάλη για ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που αποτελεί ασπίδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης

«Δεν είναι μοιραίο να θυσιαστείς για τη σωτηρία των μονοπωλίων», τονίζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών σε ανακοίνωσή της στις 16 του Φλεβάρη, με θέμα «Ποιος φταίει για την οικονομική κρίση, αγώνας για την αντιμετώπιση των συνεπειών», απευθυνόμενη στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Στην ανακοίνωση αναλύονται οι βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης και διατυπώνονται προτάσεις διεξόδου. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Συνάδελφε, αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε, αυτοκινητιστή, συνταξιούχε.

Καθημερινά το εισόδημά σου συρρικνώνεται και το άμεσο μέλλον δε φαίνεται ρόδινο. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σου λένε ότι φταίει η εισαγόμενη παγκόσμια κρίση.

  • Γιατί όμως δε λένε τίποτα για τα πολυκαταστήματα και τα σουπερμάρκετ, που εδώ και αρκετά χρόνια γιγαντώνονται, για τις πολυεθνικές αλυσίδες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γωνιά της χώρας;

Αυτοί είναι που εδώ και χρόνια σου τρώνε τον τζίρο κομμάτι - κομμάτι, που σε υποχρεώνουν να δουλεύεις όλο και περισσότερες ώρες για να τα βγάλεις πέρα. Οι κυβερνήσεις με την πολιτική του «ευρωπαϊκού μονόδρομου» τους διευκόλυναν να επεκταθούν.

  • Γιατί δε λένε τίποτα για τις αιτίες της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία τρία χρόνια που συρρικνώνει σημαντικούς κλάδους της βιοτεχνίας.

Το εισόδημα μειώθηκε με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και οι τράπεζες έσπευσαν να το συμπληρώσουν με δανεικά. Σήμερα μια λαϊκή οικογένεια, όχι μόνο δεν μπορεί να αγοράσει σπίτι, αλλά δυσκολεύεται και να τα φέρει βόλτα, γιατί οι τόκοι και οι δόσεις κατατρώγουν το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματος.

  • Γιατί δε λένε τίποτα για τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή και ενίσχυσαν τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια στο όνομα της δήθεν απελευθέρωσης των αγορών και της «παγκοσμιοποίησης;»

Η παγκόσμια κρίση δημιουργήθηκε γιατί: τα μονοπώλια γιγαντώθηκαν τόσο πολύ, άρπαξαν τόσο μεγάλο κομμάτι του κοινωνικού πλούτου, που σήμερα δεν μπορούν να επενδύσουν τα κέρδη τους. Δεν μπορούν να πουλήσουν στα λαϊκά στρώματα που καταληστεύτηκαν, για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους.

Σου λένε ότι πρέπει όλοι να σφίξουμε το ζωνάρι για να ξεπεράσουμε την κρίση. Γιατί, όμως, να μην πληρώσουν οι τράπεζες που μάζεψαν όλο το διαθέσιμο χρήμα τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν την αγορά στην ασφυξία; Γιατί να μην πληρώσουν τα μονοπώλια και τα πολυκαταστήματα, που σε στριμώχνουν συνέχεια σε ένα όλο και μικρότερο τμήμα της αγοράς αποκομίζοντας τεράστια κέρδη;

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ενδιαφέρονται μόνο για την επιβίωση των τραπεζών και των μονοπωλίων.

  • Ενισχύουν την τοκογλυφία των τραπεζών και το μεγάλο κεφάλαιο αντί τα υπερχρεωμένα λαϊκά στρώματα.
  • Επιδοτούν τους θύτες αντί για τα θύματα της πολιτικής τους. 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες βρέθηκαν πολύ εύκολα και με συνοπτικές διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή:

  • Ο κρατικός προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες παραμένει στα 11 δισ. ευρώ.
  • Η κυβέρνηση «δυσκολεύεται» να ενισχύσει τον ΟΑΕΕ που κινδυνεύει με χρεοκοπία και αρνείται να επιστρέψει τα κλεμμένα δεκαετιών.
  • Επιμένουν στους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, αρνούνται ουσιαστικό επίδομα στους ανέργους.

Σε κοροϊδεύουν, όταν σου λένε ότι παίρνουν μέτρα για την κρίση. Σε καλούν να πληρώσεις τα σπασμένα για μια ακόμα φορά.

Αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, σε φορτώνουν με μεγαλύτερα φορολογικά βάρη. Αντικειμενικά κριτήρια, περαίωση, δημοτικοί φόροι, τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, εφαρμόζονται για να σε ξεζουμίσουν και να επιδοτήσουν το μεγάλο κεφάλαιο που υπηρετούν με συνέπεια.

  • Σου προτείνουν να δουλέψεις και τις Κυριακές, λες και δε φθάνουν οι 72 ώρες τη βδομάδα που έχουν ξεχειλώσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
  • Σου πετάνε ένα ξεροκόμματο με το ΤΕΜΠΜΕ και αυτό με το σταγονόμετρο και δανεικό. Χιλιάδες επιχειρήσεις έκαναν αίτηση και εγκρίθηκαν ελάχιστες.

Και ποιος θα τολμήσει να ξαναδανειστεί σε τέτοια περίοδο που δε φαίνεται προοπτική στην αγορά; Πώς θα ξεπληρώσει τα δανεικά σε αυτές τις συνθήκες;

Μην τους πιστεύεις, όταν σου λένε ότι για τα προβλήματά σου, φταίει μόνο η παγκόσμια οικονομική κρίση. Για την κατάσταση που έχεις βρεθεί, υπεύθυνες είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές είναι που ροκάνισαν το εισόδημά σου. Η παγκόσμια κρίση έρχεται να επιδεινώσει τη θέση σου και να σου δώσει τη χαριστική βολή.

Αν ήθελαν να σε βοηθήσουν, θα έπαιρναν μέτρα για να ελαφρύνουν τα βάρη σου και να επιβαρύνουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων.

Από κοντά η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ που:

  • Βλέπει σαν μοναδική σωτηρία τον επιπλέον δανεισμό μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.
  • Βρίσκει θετική τη φορο-ληστεία της περαίωσης.
  • Γλυκοκοιτάζει την αύξηση του ωραρίου. Μερικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας το ζήτησαν ήδη ανοικτά.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων της ΕΣΕΕ που δεν έχουν καμιά σχέση με τους μικρούς εμπόρους, μαζί με τον παπαγάλο της κυβέρνησης τον Μίχαλο του ΕΒΕΑ.

Με τέτοια ηγεσία στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκοπή δεν πρόκειται να δεις. Σήμερα κρίνεται πιο πολύ από προηγούμενα η επιβίωσή σου. Σήμερα πρέπει να πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου.

Οι αγώνες είναι η μοναδική ρεαλιστική προοπτική για να μπει φρένο στα μέτρα που προετοιμάζουν την εξόντωσή σου. Δεν είναι μοιραίο να θυσιαστείς για τη σωτηρία των μονοπωλίων.

Συνάδελφε, αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε, αυτοκινητιστή, συνταξιούχε.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα έχει δώσει σαφή δείγματα αγωνιστικής δράσης για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Σήμερα, σε καλεί να συστρατευτείς με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που την απαρτίζουν, για τη συγκρότηση μιας αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, που θα είναι ικανή να αναμετρηθεί με τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται και ιδιαίτερα στις συνθήκες της κρίσης, που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σου, που θα συντονίζει την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους αγρότες που κι αυτοί αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών.

Συνάδελφε, αυτοαπασχολούμενε, επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε, αυτοκινητιστή, συνταξιούχε.

  • Μην αφήσεις τις φιλομονοπωλιακές κυβερνήσεις να σε μετατρέψουν στο εξιλαστήριο θύμα των αντιλαϊκών πολιτικών τους.
  • Μην επιτρέψεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια να ξεπεράσουν την κρίση τους στην πλάτη σου.
  • Μην επιτρέψεις στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να σε κοροϊδέψουν για μια ακόμα φορά.

Δε χρωστάς τίποτα, δε φταις εσύ για τα δικά τους αδιέξοδα.

  • Δυνάμωσε το αντιμονοπωλιακό αγωνιστικό μέτωπο.
  • Δυνάμωσε τους κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους και τους αγρότες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, και πρέπει να γίνει υπόθεση πάλης του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

  • Απόσυρση των πρόσφατων φορολογικών μέτρων, κατάργηση του 25% για τις προσωπικές εταιρείες, ατομικό αφορολόγητο στα 15.000 ευρώ και οικογενειακό στα 30.000 ευρώ. Για να ελαφρύνουν τα φορολογικά βάρη των ΕΒΕ. Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης.
  • Αμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και όσο διαρκεί η κρίση. Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ με μακρόχρονες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αύξηση των συντάξεων κατά 10%, με κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων του Ταμείου.
  • Περιορισμός των εισαγωγών για προϊόντα που παράγονται από την ντόπια βιοτεχνία. Απαγόρευση της παραπέρα επέκτασης των πολυκαταστημάτων και των σουπερμάρκετ.
  • Θέσπιση επιδόματος ανεργίας για τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους που οδηγούνται στο κλείσιμο. Πάγωμα των χρεών τους και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι την εξεύρεση εργασίας.
  • Χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου, με μακρόχρονη εξόφληση και περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η κρίση, αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Αμεση αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων κατά 45%. Για να πληρώσουν οι υπαίτιοι της κρίσης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ