Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πρώτη» της Κλίντον στη γνωστή ρότα

Στα ρημαγμένα σπίτια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς προσπαθούν να επιβιώσουν τα παιδιά στη Γάζα

Associated Press

Στα ρημαγμένα σπίτια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς προσπαθούν να επιβιώσουν τα παιδιά στη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την αμέριστη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην ισραηλινή ασφάλεια εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στην πρώτη επίσκεψή της στην περιοχή. Η Κλίντον, που χθες συναντήθηκε με την ισραηλινή ηγεσία και σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Δυτική Οχθη, στην πρώτη της εμφάνιση στη «φλεγόμενη ζώνη» ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προκάλεσε «ρωγμές» στη βελτίωση της εικόνας για την οποία προσπάθησε έντονα ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα, Τζον Μίτσελ.

Η Κλίντον υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του Ισραήλ «να υπερασπίζει τους πολίτες του απέναντι σε εκτοξεύσεις ρουκετών», των οποίων τον τερματισμό ζήτησε άμεσα. Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι για τη νέα προεδρία Ομπάμα είναι προτεραιότητα η επανέναρξη ισραηλινο-αραβικού διαλόγου και η επίτευξη συμφωνίας Ισραήλ - Παλαιστινίων στη βάση της ίδρυσης δύο ανεξάρτητων γειτονικών κρατών. Παραδέχτηκε, δε, ότι πιθανώς «θα υπάρξουν προβλήματα με τη νέα κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, εφόσον επιμείνει στην περιθωριοποίηση της λύσης των δύο κρατών».

Η «Χαμάς» σχολίασε ως «απογοητευτική» την επίσκεψη Κλίντον, τονίζοντας ότι «δε φαίνεται ν' αλλάζει τίποτε στην αμερικανική πολιτική».

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αφού συνάντησε τον Πρόεδρο Πέρες και την υπηρεσιακή υπουργό Εξωτερικών Λίβνι, επρόκειτο να συνομιλήσει και με τον Νετανιάχου, που, προς το παρόν, εισέπραξε την κατηγορηματική άρνηση της Τζίπι Λίβνι να συμμετάσχει το «Καντίμα» σε κυβερνητικό σχηματισμό με το «Λικούντ». Η Λίβνι επικαλέστηκε ως βασική αιτία την άρνηση Νετανιάχου να δεσμευτεί για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Νέα εποικιστικά σχέδια και βομβαρδισμοί

Ενώ έφθανε στο Ισραήλ η Χίλαρι Κλίντον, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν για πολλοστή φορά την περιοχή κοντά στα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου, με στόχο τούνελ που λειτουργούν εκεί. Από τις επτά επιδρομές τραυματίστηκαν έξι Παλαιστίνιοι.

Ταυτόχρονα, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now» κατήγγειλε ότι έχουν, ήδη, εκπονηθεί σχέδια ανοικοδόμησης επιπλέον 73.000 σπιτιών στους εποικισμούς, κυρίως, πέριξ της Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση εξανεμίζει τις δυνατότητες ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι δεν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, αλλά για «σκέψεις» που πιθανότατα δε θα υλοποιηθούν στο σύνολό τους.

Αυτού του είδους οι «διαβεβαιώσεις», όμως, δεν καταλαγιάζουν την ένταση που επικρατεί, ήδη, όσον αφορά στο ζήτημα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας. Το Σάββατο, γενική απεργία πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δ. Οχθη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκδίωξη 1.500 Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη συνοικία Σιλούν της Ιερής Πόλης, με πρόσχημα «νομικές ελλείψεις».

Πρώτες απόπειρες «ενότητας»

Στο σχηματισμό πέντε επιτροπών, που θα καταλήξουν σε ομοφώνως αποδεκτές προτάσεις για την αντιμετώπιση των ακανθωδών διαφωνιών που σπαράσσουν την παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, κατέληξαν οι εκπρόσωποι 12 παλαιστινιακών οργανώσεων, που συναντήθηκαν στο Κάιρο. Οι επιτροπές θα ασχοληθούν με τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με την αναδόμηση των διχασμένων θεσμών, με το πώς και πότε θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και με την επίτευξη εσωτερικής συμφιλίωσης στην πράξη.

Οι αραβικές ηγεσίες πιέζουν για βήματα προόδου μέχρι τη διεξαγωγή της αραβικής Συνόδου Κορυφής στο Κατάρ, στο τέλος Μάη. Παλαιστινιακές πηγές διέρρεαν ότι δεν είναι απίθανο κάτι τέτοιο. Επίσης, «Χαμάς» και «Φατάχ» συμφώνησαν σε άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων εκατέρωθεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ