Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«Εφυγε» ο ηγέτης του Ενιαίου ΚΚ Γεωργίας

Ο Π. Ι. Γκεοργκάντζε, πρώην στρατηγός και βετεράνος του Αντιφασιστικού Αγώνα, «έφυγε» σε ηλικία 84 χρόνων

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕ του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας ενημερώνει ότι «ο Π. Γκεοργκάντζε πέθανε ξαφνικά κι ενώ βρισκόταν στο δρόμο για τα γραφεία της ΚΕ του κόμματος, όπου σκόπευε να σχεδιάσει την επόμενη κινητοποίηση του ΕΚΚΓ στην πόλη Γκόρι, στο μνημείο του μεγάλου Στάλιν». Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, γίνεται λόγος για έμφραγμα του μυοκαρδίου ως αιτία θανάτου.

Ο Παντελεμόν Ιβάνοβιτς Γκεοργκάντζε, Γραμματέας της ΚΕ του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, γεννήθηκε το 1925 στο Γκόμι της Γεωργίας και είχε σπουδάσει σε μια σειρά στρατιωτικές σχολές της ΕΣΣΔ και το 1990 ήταν διοικητής των συνοριακών δυνάμεων στη Γεωργία.

Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, συνέβαλε στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος στη Γεωργία και εκλέχτηκε Α` Γραμματέας της ΚΕ του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας και Αντιπρόεδρος της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ.

Οπως και άλλοι κομμουνιστές και στελέχη αντιπολιτευτικών κομμάτων της Γεωργίας, μπήκε στο στόχαστρο των αντικομμουνιστικών - εθνικιστικών αρχών της Γεωργίας, που προσπάθησαν, μάλιστα, το 1995 να εμπλέξουν το ΚΚ και τον ίδιο σε υπόθεση κατοχής όπλων και πυρομαχικών. Ετσι, σε έρευνα που είχαν κάνει στα γραφεία του κόμματος και στο σπίτι του Π. Γκεοργκάντζε, κατάσχεσαν ένα περίστροφο που είχε χαρίσει στον Π. Γκεοργκάντζε ο Φιντέλ Κάστρο.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ, με επιστολή της προς την ΚΕ του

Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, σημειώνει: «Αγαπητοί σύντροφοι,

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του συντρόφου Παντελεμόν Ιβάνοβιτς Γκεοργκάντζε, Α` Γραμματέα της ΚΕ του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, πρώην Σοβιετικού στρατηγού και βετεράνου του Αντιφασιστικού Πολέμου.

Ο σύντροφος Παντελεμόν Γκεοργκάντζε, με το προσωπικό παράδειγμά του, στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η αντεπανάσταση στη χώρα σας, έδειξε το δρόμο της αντίστασης στο μεγάλο κεφάλαιο, στον ιμπεριαλισμό και στις οργανώσεις του, όπως το ΝΑΤΟ. Πάλεψε με θάρρος τον χοντροκομμένο αντικομμουνισμό και τον εθνικισμό, που κυριάρχησε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Γεωργία και ακλόνητα ακολούθησε αυτόν το δρόμο, παρά τις διώξεις και τις επιθέσεις που δέχτηκε από τις αρχές.

Ο Παντελεμόν Γκεοργκάντζε, ηγετική φυσιογνωμία για τους κομμουνιστές στην πρώην Σοβιετική Ενωση, αναδείχτηκε Αντιπρόεδρος της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της αναγκαιότητας της κοινής δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, της χάραξης ενιαίας στρατηγικής απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Ο ίδιος συμμετείχε στην 1η Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε το 1998, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ στην Αθήνα.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς του και σε όλα τα μέλη και στελέχη του Ενιαίου ΚΚ Γεωργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ