Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνέδριο ταξικών συνδικάτων, απεργιακών επιτροπών και οργανώσεων

Στις 28 Φλεβάρη - 1 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το συνέδριο ταξικών συνδικάτων, απεργιακών επιτροπών και οργανώσεων, στο οποίο πήραν μέρος 156 αντιπρόσωποι από 24 περιοχές της Ρωσίας, καθώς και 103 προσκεκλημένοι.

Στις εργασίες έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στο ταξικό εργατικό κίνημα της Ρωσίας. Εγινε ανταλλαγή εμπειριών από διάφορους εργατικούς αγώνες, που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, που μετέφεραν εκπρόσωποι των συνδικάτων, όπως του συνδικάτου στο εργοστάσιο της «Φορντ», του συνδικάτου των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, του συνδικάτου των λιμενεργατών, του συνδικάτου των μηχανοδηγών στους σιδηροδρόμους κ.ά.

Σημειώθηκε η ανάγκη διάδοσης της αγωνιστικής εμπειρίας σε νέους χώρους και κλάδους, της οργάνωσης του κοινού αγώνα των εργαζομένων της Ρωσίας, αφού οι όποιες κατακτήσεις σε επίπεδο επιχείρησης ή κλάδου είναι αποσπασματικές και προσωρινές.

Στις αποφάσεις του συνεδρίου σημειώνεται πως πέρα από την οικονομική πάλη οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν και στον πολιτικό αγώνα για τη ριζική επίλυση των προβλημάτων τους.

Το συνέδριο ενέκρινε το «Πρόγραμμα συλλογικών δράσεων», ένα πλαίσιο κοινών αιτημάτων, που επεξεργάστηκε το «Ιδρυμα της Εργατικής Ακαδημίας» σε συνεργασία με τα συνδικάτα «Ζασίτα» και απέρριψε ορισμένες «υπερ-επαναστατικές» φωνές, που πρόβαλαν σαν άμεσο αίτημα την «κατάληψη της εξουσίας». Από την άλλη, το συνέδριο απέρριψε ως «κοινοβουλευτική αυταπάτη» την πρόταση για διοργάνωση δημοψηφίσματος «υπέρ της επιστροφής της δημόσιας περιουσίας, που καταληστεύτηκε» μετά το 1991.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Βίκτωρ Τιούλκιν, Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και ο Βιατσεσλάβ Τετιόκιν, μέλος του Προεδρείου και της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ).


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ