Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
Εμφάνιση του Κάρατζιτς στο παράνομο δικαστήριο

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Για μία ακόμη φορά, ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς αρνήθηκε χτες να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη. Αρνήθηκε, έτσι, να δηλώσει ένοχος ή αθώος για το κατηγορητήριο, που πλέον συμπεριλαμβάνει δύο νέες κατηγορίες για γενοκτονία και άλλες εννιά για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

«Δεν έχετε το δικαίωμα να με δικάσετε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 62χρονος πρώην ηγέτης, προσθέτοντας: «Υπερασπίζομαι ένα δικαίωμα εδώ. Οτι οι πόλεμοι δεν μπορούν να τελειώσουν και οι ειρηνευτικές συνθήκες δεν μπορούν να υπογραφούν με απάτη», υπονοώντας τις ρητές υποσχέσεις, όπως έχει πει στο παρελθόν, που του είχε δώσει η πρώην ηγεσία των ΗΠΑ και ο πρώην αξιωματούχος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για υπογραφή της Συνθήκης του Ντέιτον, με αντάλλαγμα την «αποστράτευσή» του από την πολιτική και δημόσια ζωή.

Ο Στάνισιτς απορρίπτει τις κατηγορίες

Αίσθηση προκάλεσε στο Βελιγράδι ρεπορτάζ των Τάιμς του Λος Αντζελες, που κατηγορεί τον πρώην επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών Γιόβιτσα Στάνισιτς σαν «άνθρωπο της CIA» για το διάστημα 1992-2000. Ο άμεσα ενδιαφερόμενος, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, από συντάκτη της εφημερίδας Μπλιτς, παραδέχτηκε τις επαφές του με στελέχη και ανθρώπους της CIA στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αποδίδοντάς τες στο πλαίσιο «συνήθους επαγγελματικής δραστηριότητας». Αρνήθηκε, έτσι, ότι πρόδωσε κρατικά μυστικά...

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε ότι είναι τουλάχιστον δέκα τα άτομα που εμπλέκονται σε εγκλήματα κατά Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και έχουν αναγνωριστεί από τα αρμόδια εισαγγελικά όργανα της Σερβίας. Τα εγκλήματα αφορούν την απαγωγή, το 1999, εκατοντάδων Σέρβων και άλλων μη Αλβανών του Κοσσόβου, που φέρονται να μεταφέρθηκαν βίαια στη βόρεια Αλβανία, όπου τους έγινε αφαίρεση ζωτικών τους οργάνων. Οργανωτές αυτών των εγκλημάτων φέρονται να είναι μέλη του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ