Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ«ΔΩΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ»
Λεκτικές δεσμεύσεις και επιλεκτική σιωπή

ΚΑΪΡΟ.--

Με διθυράμβους για το ποσό που τελικώς συγκεντρώθηκε, αλλά με ασαφείς τους τρόπους διά των οποίων θα παραδοθεί σε όσους το έχουν ανάγκη, ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των 70 δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, στο Κάιρο. Το ποσό που συγκεντρώθηκε, σε επίπεδο λεκτικών δεσμεύσεων, έφτασε τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις ΗΠΑ να προσφέρουν 900 εκατομμύρια και τη Σ. Αραβία ένα εκατομμύριο, τη στιγμή που η εκτίμηση της Π. Αρχής έθετε τις ανάγκες ανοικοδόμησης στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ολοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες κατέστησαν σαφές ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν στη «Χαμάς», υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η Λωρίδα της Γάζας, και ότι θα διοχετευτούν στην Π. Αρχή. Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς άσκησαν πιέσεις για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε, πάλι, τη «Χαμάς» να συμμετάσχει στον πολιτικό διάλογο για επίτευξη συμφωνίας με το Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, που συμμετείχε στη σύνοδο, χαρακτήρισε «ανεπαρκές το οποιοδήποτε ποσό, όσο δεν υπάρχει πολιτική λύση στο Παλαιστινιακό». Η «Χαμάς», από την άλλη, καλωσόρισε τις προσφορές, αλλά τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε συμμετάσχει στη σύνοδο και να είναι αυτή που θα διαχειριστεί τα χρήματα, κατηγορώντας τους δωρητές ότι με τον τρόπο αυτό «εντείνουν τον ενδο-παλαιστινιακό διχασμό».

Αναπάντητο, βέβαια, παραμένει το ερώτημα πώς θα εισαχθούν στη Λωρίδα της Γάζας τα υλικά ανοικοδόμησης που θ' αγοραστούν με τις προσφορές, αφού ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει αρκετές φορές ούτε την είσοδο ιατροφαρμακευτικού υλικού. Εννοείται ότι κανένας από τους «καλοθελητές» δωρητές δεν έκανε ούτε σχόλιο για τα διαρκή εμπόδια που θέτει ο ισραηλινός στρατός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ