Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ
Με την Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια στη νεολαία...

Με υποταγή στην ΕΕ δεν αντιπαλεύεται η ιδιωτική εκπαίδευση
Με υποταγή στην ΕΕ δεν αντιπαλεύεται η ιδιωτική εκπαίδευση

«Ενας ποντικός κάθεται στην πλάτη ενός ελέφαντα που τρέχει δυνατά. Ο ποντικός αναφωνεί: Πω πω σκόνη που σηκώνουμε»...

Το παραπάνω ανέκδοτο μας θυμίζει η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κάθε φορά που αυτοπροβάλλεται σαν η πρωτοπορία των κινητοποιήσεων και επιχειρεί να καπελώσει και να εκμεταλλευτεί τους αγώνες της νεολαίας. Το «αστείο» όμως παρατράβηξε.

Οι οδηγίες της ΕΕ για τα ΚΕΣ

Η οδηγία 89/48 είχε την έγκριση και την υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η οδηγία 36/05 εγκρίθηκε στην ΕΕ επί κυβέρνησης ΝΔ. Από την πρώτη στιγμή και ο ΣΥΝ λειτούργησε σαν εκπρόσωπος των ιδιοκτητών των ΚΕΣ καταγγέλλοντας επανειλημμένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας για τη μη εφαρμογή της οδηγίας 89/48.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Παιδείας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα κολέγια στη Βουλή (31/7/08) δικαιολόγησε την πολιτική της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι το ίδιο ακριβώς απαιτούσε όλο το προηγούμενο διάστημα και ο ΣΥΝ. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε συγκεκριμένα: «...την πολιτική που τόσα χρόνια υποδεικνύατε, την κάνουμε πράξη»...

Συνεχίζοντας σήμερα την ευλαβική του προσήλωση στην πολιτική της ΕΕ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δε διστάζει να μεταχειρίζεται τα πιο χοντρά ψέματα προκειμένου να την αθωώσει.

Πρώτο και πιο χοντροκομμένο ψέμα είναι η θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι το Δίκαιο της ΕΕ επιτρέπει στην Ελλάδα (σχεδόν επιβάλει) να κλείσει τα ΚΕΣ.

Ο κ. Αλαβάνος στη Βουλή (2/11/08) ισχυρίζεται: «Το επαναλαμβάνω: εάν αρθεί η λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, δε δημιουργείται καμία σύγκρουση ανάμεσα στο άρθρο 16 και στην οδηγία 36/2005».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει όμως καλά ότι το κλείσιμο των ΚΕΣ είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ και ιδιαίτερα των 4 ελευθεριών του Μάαστριχτ περί ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων, αφού μέσω του Δ. Παπαδημούλη έχει υποβάλει ήδη Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν επιτρέπεται η απαγόρευση λειτουργίας των ΚΕΣ (Αρ. 45-Η-0992/29-11-07).

Η Επιτροπή τού απαντά γραπτά, 17 Γενάρη 2008, ότι «Σύμφωνα με το άρθρο 149 της Συνθήκης ΕΚ, τα κράτη μέλη είναι πλήρως υπεύθυνα για το περιεχόμενο και την οργάνωση του εκπαιδευτικού τους συστήματος και της επαγγελματικής κατάρτισης. Ωστόσο, η εκπαίδευση που παρέχεται βάσει των συμφωνιών που περιγράφονται στο άρθρο 50 παρ. 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ δεν εντάσσεται στο εκπαιδευτικό σύστημα του κράτους μέλους στο οποίο εδρεύει το εκπαιδευτικό ίδρυμα που την παρέχει. Αυτού του είδους η εκπαίδευση εντάσσεται στο εκπαιδευτικό σύστημα του κράτους στο οποίο εδρεύει το πανεπιστήμιο που την πιστοποιεί και παρέχει το σχετικό δίπλωμα. Συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 149 της Συνθήκης ΕΚ, τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να απαγορεύουν τη λειτουργία στην επικράτειά τους των ιδρυμάτων που παρέχουν εκπαίδευση βάσει συμφωνίας με πανεπιστήμιο που εδρεύει σε άλλο κράτος μέλος».

Πιο ξεκάθαρη απάντηση δεν μπορούσε να δοθεί. Ομως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παραπλανά, να εξαπατά τη νεολαία, να ψεύδεται, να υπονομεύει τους αγώνες, προκειμένου να στηρίξει την ΕΕ και την πολιτική της.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των ΚΕΣ όχι γιατί τάσσεται κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά σαν ένα τερτίπι για να πειθαρχήσουμε, ανώδυνα δήθεν, στη νομιμότητα της ΕΕ!

Το ΚΚΕ χωρίς κανένα δίλημμα διεκδικεί την κατάργηση και των ΚΕΣ, όπως διεκδικεί και την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία (ΙΕΚ - ΚΕΚ κλπ.), γιατί αυτό συμφέρει το λαό μας. Η πάλη αυτή βρίσκεται σε σύγκρουση με τις οδηγίες και την ίδια την ΕΕ.

Και συνεχίζουν τα ψέματα...

Δεύτερο συνειδητό ψέμα αποτελεί ο ισχυρισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι με βάση την αρχή της «επικουρικότητας» (άρθρα 149 και 150 της Συνθήκης για την ΕΚ), η Παιδεία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών και η ΕΕ δεν μπορεί να παρεμβαίνει. Καταγγέλλει μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ (ποτέ την ΕΕ, ενώ ξεχνάει και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) ότι με τη στάση της στο ζήτημα των ΚΕΣ παραβιάζει τη Συνθήκη της ΕΚ. Γνωρίζει ότι η περίφημη αρχή της επικουρικότητας δεν έχει καμία εφαρμογή στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω συμφωνιών δικαιόχρησης (απάντηση Επιτροπής στην Ερώτησή του Η-728/01) και ταυτόχρονα η αρχή αυτή σε συνδυασμό με τα άλλα θεμελιώδη άρθρα της Συνθήκης της ΕΚ είναι κενό γράμμα. Δε διστάζει να καταφύγει σε ψέματα, για να στηρίξει την ΕΕ και την πολιτική της.

Αποκαλυπτική είναι η σκέψη 25 της απόφασης C-274/05 στις 23/10/08 του ΔΕΚ με την οποία γίνεται δεκτή η προσφυγή της Επιτροπής: «Η Επιτροπή αντιτείνει συναφώς ότι η εκπαίδευση που παρέχεται βάσει συμφωνιών δικαιοχρήσεως και τα διπλώματα που χορηγούνται μετά το πέρας τέτοιων σπουδών εντάσσονται πλήρως στο εκπαιδευτικό σύστημα του κράτους μέλους όπου είναι εγκαταστημένο το ίδρυμα που χορηγεί το δίπλωμα, ανεξαρτήτως του κράτους μέλους στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι σπουδές. Κατά την Επιτροπή, τα άρθρα 149 ΕΚ και 150 ΕΚ παρέχουν στο κράτος μέλος όπου είναι εγκαταστημένο το ίδρυμα που χορηγεί το δίπλωμα την αρμοδιότητα να καθορίζει το περιεχόμενο και την οργάνωση των σπουδών, καθώς και την αρμοδιότητα να αξιολογεί το επίπεδο των παρεχομένων σπουδών. Επίσης το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής προκειμένου περί σπουδών βάσει συμφωνιών δικαιοχρήσεως, εφόσον αυτές δεν εντάσσονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα».

Ετσι η περίφημη αρχή της επικουρικότητας χρησιμοποιείται για τη νομιμοποίηση των συμφωνιών δικαιόχρησης και την εξαγωγή εκπαιδευτικών υπηρεσιών από το ένα κράτος στο άλλο.

Τρίτο συνειδητό ψέμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεών του στους διάφορους φορείς είναι ο ισχυρισμός ότι το όλο πρόβλημα με την αναγνώριση των ΚΕΣ δεν το δημιουργεί η ΕΕ με τις οδηγίες της αλλά μονάχη της η κυβέρνηση, που με το νόμο 3696/08 καθιστά τα κολέγια εκπαιδευτικά ιδρύματα και έτσι υποχρεωνόμαστε να εφαρμόσουμε τις οδηγίες της ΕΕ.

Εναν τέτοιο ισχυρισμό προβάλλει το ΤΕΕ σε υπόμνημά του στις 12/7/08... «Αναγνωρίζοντάς τα, όπως κάνει με το νομοσχέδιο, τότε και μόνον υπάγεται σε διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη συζήτηση στη Βουλή (23/1/2009) κάλεσε τον πρωθυπουργό: «Πείτε ότι "παγώνετε" το νόμο για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών».

Πρόκειται για άλλη μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Είτε παγώσει είτε ακόμη και αν καταργηθεί ο νόμος 3639/08 της ΝΔ για τα ΚΕΣ (κολέγια) δεν παίζει κανένα ουσιαστικό ρόλο, δεν επηρεάζει στο παραμικρό την αναγνώριση, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, των τίτλων που δίνονται μέσω των κάθε είδους ΚΕΣ (απόφαση ΔΕΚ C-274/05 σκέψη 35).

H Ελλάδα παραπέμφθηκε και καταδικάστηκε δύο φορές από το ΔΕΚ πολύ πριν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος για τα κολέγια.

'Η με την ΕΕ ή με τη νεολαία και τη δημόσια εκπαίδευση!

Τα πράγματα είναι εντελώς ξεκάθαρα, και όμως οι οπορτουνιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να παραπληροφορούν, να καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ.

Καλούν τη νεολαία, αντί ν' αντιστέκεται και να συγκρούεται, να υπερθεματίζει για την ΕΕ και την πολιτική της! Τόσο «ανατρεπτικά», τόσο «ριζοσπαστικά».

Το ΚΚΕ καλεί φοιτητές,μαθητές, τη νεολαία να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν το μοναδικό αίτημα που πιάνει τόπο, που είναι αποτελεσματικό, που διασφαλίζει το άρθρο 16 και τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση από τα κάθε είδους ΚΕΣ ή άλλη επιχείρηση που λειτουργούν με το σύστημα δικαιόχρησης: Να μην εφαρμοστούν, να μην ενσωματωθούν στο ελληνικό δίκαιο οι αντιεκπαιδευτικές οδηγίες της ΕΕ (05/36, 89/48). Μόνο έτσι θα αποτραπεί και η «ακαδημαϊκή» αναγνώριση, η οποία είναι προ των πυλών.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16 και από τις πρόσφατες των αγροτών αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικός αγώνας αν δε συγκρουστεί με την ΕΕ, τη νομιμότητά της, την πολιτική της.


Σάββας ΣΑΒΒΑ
μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ