Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αρχίζει ο «διάλογος» των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκε χτες ο υπουργός Παιδείας. Σήμερα η εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΕΣΥΠ

Από τα λόγια που ...ξεφεύγουν του υπουργού Παιδείας, αποκαλύπτονται σιγά - σιγά οι στόχοι της κυβέρνησης για τις αναδιαρθρώσεις στα σχολεία και την αλλαγή του «εξεταστικού», στόχους που επιμελώς προσπάθησαν να κρύψουν εδώ και δύο μήνες κάτω από το υποτιθέμενο «tabula rasa» του «διαλόγου». Θυμίζουμε ότι σήμερα είναι η εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ, υπό τον Γ. Μπαμπινιώτη, ενώ είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της σχετικής πολιτικής επιτροπής με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ.

Μετά τη χτεσινή του συνεργασία με τον πρωθυπουργό για τα θέματα του «διαλόγου», ο υπουργός Παιδείας, Α. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα διάλογο για (...) ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση του σχολείου, την αποσύνδεσή του από τον τρόπο εισαγωγής των παιδιών στα πανεπιστήμια, την εισαγωγή ζώνης πολιτισμού, την κινητροδότηση δεξιοτήτων» κ.ά. Δηλαδή, η υποτιθέμενη «αναβάθμιση» του σχολείου θα έρθει μέσα από την προώθηση της διαφοροποίησης των σχολείων, με διαφορετικές «ζώνες» μαθημάτων και δραστηριοτήτων και μέσα από τη στροφή στις δεξιότητες, με «κινητροδότηση» μάλιστα γι' αυτές, δηλαδή με «μπόνους». Πρακτικά, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι όλος ο «τζερτζελές» του «διαλόγου» γίνεται, για να προσαρμοστούν τα σχολεία στις κατευθύνσεις της ΕΕ (τις συναποφασισμένες από τα ελληνικά κόμματα του «ευρωμονόδρομου»), που υπαγορεύουν ότι δεν μπορεί όλα τα παιδιά να μαθαίνουν τα ίδια πράγματα, ότι το κάθε σχολείο θα πρέπει να φτιάξει το δικό του «προφίλ»... και σε μια ταξική κοινωνία αυτή η διαφοροποίηση σχολείων και μαθητών δεν μπορεί παρά να είναι και ταξικά προσδιορισμένη.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών για την κωδικοποίηση των προτάσεων που θα κατατεθούν στο «διάλογο» και μετέφερε τη βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει αυτή η υπόθεση.

Συνάντηση ΟΛΜΕ - ΣΥΝ

Στο πνεύμα του «αντιδιαλόγου», που δεν απέχει τελικά πολύ από τον κυβερνητικό «διάλογο», συναντήθηκαν επίσης χτες και το ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Α. Τσίπρα. Η εκατέρωθεν αγωνία τους, όπως φάνηκε από τις μετέπειτα δηλώσεις τους, ήταν να πείσουν ότι δε συναινούν στις κυβερνητικές προσπάθειες, αλλά ότι είναι «ανοιχτοί» σε άλλα είδη διαλόγων. Και για να πείσει για του λόγου το αληθές, ο Α. Τσίπρας επικαλέστηκε, για άλλη μια φορά, τις προτάσεις που είχε καταθέσει το κόμμα του στη Βουλή, όταν συζητιόταν ο νόμος - πλαίσιο, οι οποίες... ήταν πανομοιότυπες του κυβερνητικού νόμου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ