Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αναγκαία η όξυνση της ταξικής πάλης

Εκδήλωση της σπουδάζουσας της ΚΝΕ για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας

Τα πραγματικά αίτια της γυναικείας ανισοτιμίας, που πηγάζουν από την ταξική εκμετάλλευση συνολικά της εργατικής τάξης και η ανάγκη ο καθημερινός αγώνας για τα δικαιώματα, για την πραγματική και ουσιαστική χειραφέτηση της γυναίκας να «δένει» με την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, αναδείχτηκαν στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο η Οργάνωση Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Στην ομιλία του, ο Αγγελος Τσουραπάς, μέλος Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα πολλαπλά και εντεινόμενα χτυπήματα που δέχονται τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, στη συνταξιοδότηση, στη μητρότητα, σε κοινωνικές και γονεϊκές παροχές που σχετίζονται με τη φροντίδα και διαπαιδαγώγηση των παιδιών. «Ο καπιταλισμός θέλει τη γυναίκα εφεδρική εργατική δύναμη. Ετσι την αντιλαμβάνεται, έτσι την αντιλήφθηκε και τις προηγούμενες δεκαετίες, εκεί βάσισε και όλα τα μέτρα που πήρε. Δύναμη ουσιαστικά που θα μπορεί να είναι και στο μεροκάματο και στο σπίτι. Αφ' ενός, δηλαδή, να αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου ως εργαζόμενη με μειωμένα δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα να φορτώνεται και με καθήκοντα που αφορούν τις ανάγκες της οικογένειας που θα έπρεπε να καλύπτει αποκλειστικά το κράτος με ευθύνη δική του», σημείωσε ο Α. Τσουραπάς.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ιδεολογήματα και αντιλήψεις που προωθούν και μέσα στα πανεπιστήμια οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, προκειμένου να κρύψουν και να συσκοτίσουν την ταξική φύση του γυναικείου ζητήματος, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντούν όλο και πιο έντονα οι νέες γυναίκες: Νεοφιμινιστικά κινήματα που ανάγουν την ταξική εκμετάλλευση της γυναίκας σε πρόβλημα καταπίεσης από το άλλο φύλο, πρότυπα «καριέρας» με απλήρωτη εργασία, εκχυδαϊσμός της εξωτερικής εμφάνισης της γυναίκας κ.ά.

«Η εργατική τάξη, άρα και οι γυναίκες, για να βελτιώσουν τη ζωή τους, να κατακτήσουν έστω και επιμέρους δικαιώματα πρέπει να οξύνουν την πάλη τους. Χρειάζεται όξυνση της ταξικής πάλης - ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που οι συνέπειες απ' ό,τι φαίνεται θα είναι βαρύτερες στους εργαζόμενους - για να διεκδικήσουν όχι μόνο τη βελτίωση της θέσης τους, όχι μόνο επιμέρους αιτήματα, αλλά συνολικά την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ