Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Σοβαρό οργανωτικό βήμα η ίδρυση Διεθνούς στο Χρηματοπιστωτικό Τομέα

Ολοκληρώνεται σήμερα η Συνδιάσκεψη που φιλοξενείται στην Αθήνα με τη συμμετοχή 27 συνδικαλιστών από 13 χώρες

Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Σημαντικό βήμα στο συντονισμό της πάλης των εργαζομένων στις τράπεζες και τις άλλες επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για την οργανωτική ανασυγκρότηση και αναζωογόνηση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), αποτελεί η ίδρυση Διεθνούς Κλαδικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης στο Χρηματοπιστωτικό Τομέα, που αποφασίστηκε χτες. Η απόφαση προέκυψε από τις εργασίες της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Διάσκεψης, που ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της ΠΣΟ, με τη συμμετοχή 27 συνδικαλιστικών στελεχών, από 13 χώρες.

Με βάση την απόφαση αυτή, εκλέχθηκε Γραμματεία, με πρώτιστο καθήκον τη διοργάνωση του πρώτου Συνεδρίου της Διεθνούς Κλαδικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης. Στη συνδιάσκεψη παρευρίσκονται αντιπρόσωποι συνδικάτων στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο, που αριθμούν πάνω από 1.000.000 μέλη, από την Ινδία, τη Βραζιλία, τη χώρα των Βάσκων, την Κύπρο, την Κένυα, την Σρι Λάνκα, την Ταϊβάν, την Ουρουγουάη, το Σουδάν, τη Σενεγάλη, τη Συρία, την Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Λευκορωσία. Από την Ελλάδα συμμετείχαν αντιπρόσωποι από το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και συναφών Επιχειρήσεων Αττικής.


Από τους συνδικαλιστές καταγγέλθηκαν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ελλάδας, καθώς και της φασιστικής κυβέρνησης της Κολομβίας, που με δική τους ευθύνη δε δόθηκε η αναγκαία βίζα για να έρθει στην Ελλάδα και να συμμετέχει στις εργασίες ο αντιπρόσωπος συνδικάτου από την Κολομβία. Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξε ο Γ. Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της ΠΣΟ. Υπογραμμίζοντας τους λόγους δημιουργίας Διεθνούς Κλαδικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης ανέφερε ότι πρώτα απ' όλα αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ΠΣΟ που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Δεύτερο, ότι την ανάγκη δημιουργίας της επιβάλλουν οι αντικειμενικές εξελίξεις που υπάρχουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο παγκοσμίως και τρίτον, η ανάγκη να υπάρχει ένας συγχρονισμένος, μεθοδικός αγώνας των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο «προκειμένου να αμυνθούμε στις επιθέσεις που δεχόμαστε και να διεκδικήσουμε λύσεις που απαντούν στις ανάγκες μας».

Μιλώντας για την καπιταλιστική κρίση, τα αίτιά της και την προσπάθεια του κεφαλαίου να τη φορτώσουν στους εργαζόμενους επισήμανε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση «πρέπει εμείς να προβάλλουμε τις δικές μας απαιτήσεις, να ορθώσουμε τη δική μας αμυντική γραμμή και να καθορίσουμε την αντεπίθεσή μας. Η ΠΣΟ, το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα, με αγωνιστική αντίληψη, δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες, να δράσει, να συντονίσει. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο αποφάσισε το προεδρικό συμβούλιο και η γραμματεία της ΠΣΟ να προχωρήσουμε στην ίδρυση αυτής της κλαδικής διεθνούς οργάνωσης. Χρειάζεται να απαιτήσουμε πρώτα απ' όλα να σταματήσουν οι απολύσεις. Να δοθούν χρήματα στους εργαζόμενους μέσα από την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, τη βελτίωση κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».


Ο ρόλος και ο στόχος αυτής της οργάνωσης, σημείωσε πιο κάτω, «είναι πρώτα από όλα να έρθει σε επαφή, να συγκεντρώσει στις γραμμές, τα αγωνιστικά συνδικάτα των τραπεζοϋπαλλήλων, σε όλο τον κόσμο, που κινούνται σε δημοκρατική, προοδευτική, ταξική λογική.

Το δεύτερο που χρειάζεται είναι να συντονίσουμε τις δραστηριότητές μας πάνω σε ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους του κλάδου. Τα προβλήματα είναι κοινά είτε μιλάμε για τη Σρι Λάνκα, είτε για την Ελλάδα, είτε μιλάμε για την Αυστραλία. Είναι γενικευμένη η τάση για ιδιωτικοποιήσεις, χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με στόχο τον πολλαπλασιασμό των κερδών του κεφαλαίου. Απέναντι στην ενιαία πολιτική που ακολουθούν πρέπει ενιαία να απαντήσουμε και εμείς». Καταλήγοντας επισήμανε: «Ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες αλλά και μεγάλες δυνατότητες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε». Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των αντιπροσωπειών για τη σημασία της πρωτοβουλίας που πήρε η ΠΣΟ.

Πλατιά αναγνώριση

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Λεονάρντο Μπατάγια, γραμματέας του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στην Ουρουγουάη, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντική η απόφαση της ΠΣΟ να δημιουργήσει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο μια κλαδική οργάνωση ταξικού χαρακτήρα σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως εν μέσω παγκόσμιας κρίσης. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο πρέπει να αντισταθούμε και να παρουσιάσουμε μια εναλλακτική πρόταση σε αυτά που συμβαίνουν».

Ο Γ. Μαυρίκος, ΓΓ της ΠΣΟ
Ο Γ. Μαυρίκος, ΓΓ της ΠΣΟ
Ακόμα ο Σ. Βενκατσαλάμ, πρόεδρος της Πανινδιακής Ενωσης Τραπεζοϋπαλλήλων και της Ασιατικής Περιφερειακής Οργάνωσης Τραπεζοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ασφαλιστικού Τομέα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι και στην Ασία η κρίση «αξιοποιείται» από το κεφάλαιο προκειμένου «να περάσουν ακόμα πιο αντιδραστικές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων. Η επίθεση αυτή εκφράζεται με απολύσεις και μειώσεις μισθών» και πρόσθεσε ότι η απόφαση για δημιουργία Διεθνούς Κλαδικής Ομοσπονδίας «είναι μια πολύ σωστή κίνηση για τις σημερινές συνθήκες και σίγουρα θα έχει μεγάλη απήχηση γιατί η ΠΣΟ δίνει κουράγιο στους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ