Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΑΡΑ
Ομολογεί τα σχέδια για απολύσεις και λουκέτα

Υπόλογες στους εργαζόμενους η ΓΣΕΕ και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που πασχίζουν για τη χρηματοδότηση της μεγαλοεργοδοσίας

Νέες εκκαθαρίσεις εργαζομένων ετοιμάζει ο Ομιλος Λαναρά
Νέες εκκαθαρίσεις εργαζομένων ετοιμάζει ο Ομιλος Λαναρά
Την απόλυση τουλάχιστον 250 εργαζομένων και πιθανά λουκέτα εργοστασίων προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, για το οποίο η ΓΣΕΕ και άλλες συμβιβασμένες ηγεσίες σωματείων πιέζουν την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τον όμιλο. Αυτό επιβεβαιώθηκε χτες στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του Ομίλου, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των Σωματείων των εργοστασίων του Ομίλου από Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Κομοτηνή και Εβρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Ομίλου ανέφερε χωρίς περιστροφές ότι «περισσεύουν» 250 εργαζόμενοι. Περιέγραψε και ορισμένα από τα πιθανά θύματα, αναφέροντας ότι «προβληματικά» είναι τα εργοστάσια της Νάουσας και του Εβρου και τμήματα του εργοστασίου της FANCO στην Κομοτηνή. Παράλληλα απείλησε ότι αν δε δοθεί το σύνολο της χρηματοδότησης (30 εκατ. ευρώ) μέχρι τις 31 Μάρτη θα εγκαταλείψουν τη δραστηριότητα.

Τις μαζικές απολύσεις που περιλαμβάνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» προανήγγειλε ήδη από την 1η του Μάρτη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους των κλωστηρίων στο εργοστάσιο «Γ» της Νάουσας για τις εξελίξεις που έρχονται. Η ΓΣΕΕ αναλαμβάνει ξεκάθαρα ρόλο πολιορκητικού κριού και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους για να εξασφαλίσει νέες χρηματοδοτήσεις στον Ομιλο, την ώρα που το συμφέρον των εργαζομένων επιβάλλει να λειτουργήσει η εργοδοσία τα εργοστάσια από τα κέρδη που εξασφάλισε χρόνια τώρα από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, τη φούσκα του χρηματιστηρίου και τα δεκάδες ακόμη εκατομμύρια από επιδοτήσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τη χτεσινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, που, ενώ γνωρίζει τα αντεργατικά σχέδια του Ομίλου, καταγγέλλει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών γιατί καθυστερεί τη χρηματοδότηση.

Στη Νάουσα

Χτες, εξάλλου, οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο ΙΚΑ Νάουσας, διεκδικώντας θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας και υλοποίηση της απόφασης που αναγνώριζε μισθούς και ένσημα του πρώτου εξαμήνου για τους απολυμένους από τα εργοστάσια «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και Β΄ του Λαναρά. Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μένουν όσοι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί δεν εντάχθηκαν στο νόμο της εισοδηματικής ενίσχυσης λόγω ηλικίας, αν και έχουν πολλές χιλιάδες ένσημα. Οι απολυμένοι από τα εργοστάσιο «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και Β΄ του Λαναρά ένα χρόνο τώρα περιμένουν να υλοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομες τις απολύσεις τους και υποχρέωνε την εργοδοσία να τους καταβάλει μισθούς και ένσημα για το 1ο εξάμηνο μετά την απόλυσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ