Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΥΕ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ
Οι χιλιάδες άνεργοι δεν μπορούν να κρυφτούν

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να συσπειρωθεί στη γραμμή της ανασύνταξης και αντεπίθεσης μπροστά στην κρίση που θα οξύνει το πρόβλημα

Κοντά στο μισό εκατομμύριο (434.149) έφτασαν οι άνεργοι το Δεκέμβρη του 2008, ποσοστό 8,9%, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε επίσημα χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες είναι σταθερά διπλάσιο (12,2%) από αυτό των ανδρών (6,5%), ενώ αύξηση παρουσίασε το ποσοστό ανεργίας (26,3%) το Δεκέμβρη του 2008 στους νέους 15-24 ετών, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα (24,5%) του 2007. Η ανεργία το Δεκέμβρη του 2008 (434.149) σημείωσε αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το Νοέμβρη του 2008 (384.988 άνεργοι).

Ακόμα και αυτός ο μεγάλος αριθμός των ανέργων αποτελεί μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας, αφού είναι γνωστό ότι στους χιλιάδες καταγεγραμμένους ανέργους δε συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τα κριτήρια καταγραφής της επίσημης ανεργίας, όσοι έχουν δουλέψει έστω και μια ώρα τη βδομάδα πριν την έρευνα, οι χιλιάδες υποαπασχολούμενοι, οι εποχικά εργαζόμενοι, οι χιλιάδες που συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης, «stage», κλπ. Τέλος, αποκρύπτεται σκόπιμα το γεγονός ότι η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις με χαρακτηριστικό δείγμα αυτό της μερικής απασχόλησης συμβάλλει στη διαμόρφωση πλασματικής εικόνας της ανεργίας αφού μια θέση εργασίας μοιράζεται σε δυο και τρεις εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο για την αύξηση της ανεργίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που μετρούν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, καθώς, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και της κυβέρνησης, δεν καταγράφονται ως άνεργοι όσοι εργάζονται έστω και μια ώρα την εβδομάδα. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να συσπειρωθεί στη γραμμή της ανασύνταξης και αντεπίθεσης. Να οργανωθεί σε κάθε χώρο δουλειάς και να αντιπαλέψει ενιαία και αποφασιστικά την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, τους εκβιασμούς της καπιταλιστικής εργοδοσίας. Μόνο έτσι θα εμποδίσουμε τις απολύσεις, τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη μείωση μισθών, την περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Μόνο έτσι θα διεκδικήσουμε πραγματικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και το δικαίωμα σε σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Πρώτο βήμα συσπείρωσης, πάλης και αντεπίθεσης πρέπει να γίνουν τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και η απεργία στις 2 Απρίλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ