Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΕΠΕ
Σταθερά στο απυρόβλητο όσοι σακατεύουν εργάτες

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου στη σχετική συζήτηση στη Βουλή

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τους χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους στα κάτεργα της εργοδοσίας

Eurokinissi

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τους χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους στα κάτεργα της εργοδοσίας
Κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) δεν αντιμετωπίζει το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Οπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος, το νομοσχέδιο αρκείται σε μια διαχειριστική προσέγγιση ενός σοβαρού ζητήματος όπως είναι η ασφάλεια και η υγεία στον τόπο εργασίας.

Η κατάσταση, είπε, στους χώρους εργασίας είναι τραγική, με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και χαρακτηριστικό ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.221 θανατηφόρα εγκλήματα στους τόπους δουλειάς, χωρίς να έχει πάει κανένας εργοδότης στη φυλακή, αφού γίνονται μόνο τυπικοί έλεγχοι, την ίδια ώρα που υπάρχει συνεχής εντατικοποίηση της εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι στην Αθήνα υπάρχουν 30 τεχνικοί και επιθεωρητές για χιλιάδες επιχειρήσεις και κατήγγειλε ότι αυτή η υποστελέχωση είναι συνειδητή για να υπονομεύεται ο ρόλος του ελέγχου και εν τέλει να παραμένει ασύδοτη η εργοδοσία και να δολοφονεί εργάτες στους τόπους δουλειάς.

Με το νομοσχέδιο, είπε ο Γ. Μαυρίκος, δε γίνεται το παραμικρό για την ενίσχυση των κοινωνικών και τεχνικών υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και δεν προβλέπεται τίποτα για την ενίσχυση της υποδομής και του ανθρώπινου δυναμικού του Σώματος. Οι αιτίες, τόνισε, για τη σημερινή κατάσταση βρίσκονται στις πολιτικές που ακολουθούνται τόσα χρόνια και είναι προσανατολισμένες στις κερδοφορία του κεφαλαίου και προκειμένου αυτή να είναι απρόσκοπτη δε διστάζουν να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας στους τόπους δουλειάς και ποινικοποίηση των εργατικών κινητοποιήσεων. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, κατέληξε, έρχεται η κυβέρνηση να χαϊδέψει τις επιχειρήσεις, αφού φθάνει στο σημείο να μειώνει ακόμα και τα απαράδεκτα κατώτερα πρόστιμα για τις διάφορες παραβάσεις.

Στην τοποθέτησή της η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πετραλιά υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο ισχυριζόμενη ότι με αυτό προωθείται ο εκσυγχρονισμός του ΣΕΠΕ, το οποίο κατά την υπουργό παράγει μεγάλο έργο, αφού μέσα στο 2008 προχώρησε σε 65.000 ελέγχους σε διάφορες επιχειρήσεις. Εκανε λόγο γενικά και αόριστα για ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ασφάλεια στους τόπους εργασίας και είπε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταργηθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αβαντάρουν την εργοδοτική ασυδοσία που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης (2020-10-17 00:00:00.0)
Τα ταξικά συνδικάτα δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια! (2019-08-03 00:00:00.0)
Από επικοινωνία πάμε καλά! (2015-04-07 00:00:00.0)
Ο πέμπτος νεκρός εργάτης σε ένα μήνα (2011-02-04 00:00:00.0)
ΑΝΑΛΩΣΙΜΗ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ στο βωμό του κέρδους ελέω κυβέρνησης (2010-12-30 00:00:00.0)
Περισσεύουν οι διαπιστώσεις... (2000-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ