Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΔΚΕ - ΟΑΕΔ
Ανακυκλώνουν την ανεργία και την ανασφάλεια

Σχεδιάζεται η απασχόληση στους δήμους 20.000 ανέργων για 36 μήνες

Την επιδότηση της ανεργίας από τα πενιχρά κονδύλια των δήμων προκρίνει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), διαιωνίζοντας παράλληλα την εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία. Στο όνομα της «αντιμετώπισης των ενδεχόμενων συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης», το Διοικητικό της Συμβούλιο συνέταξε από κοινού με τον ΟΑΕΔ «ειδικό συνδυασμένο πρόγραμμα απασχόλησης», το οποίο προβλέπει την επιδότηση της «πρόσληψης» 20.000 ανέργων στους δήμους της χώρας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 36 μήνες.

Κατά πώς φαίνεται, οι δήμοι θα κληθούν να αναλάβουν το 70% του κόστους της μισθοδοσίας των εργαζομένων και το υπόλοιπο ο ΟΑΕΔ. Στις σκέψεις, δε, της κυβέρνησης είναι το κόστος να καλυφθεί από παρακράτηση θεσμοθετημένων υπέρ της Αυτοδιοίκησης φόρων, όπως αυτός του φόρου ζύθου ή του τέλους διαφήμισης. Πρόκειται για μια νέα αφαίμαξη των οικονομικών των δήμων και κατά συνέπεια των εργαζομένων, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα ακόμη πρόγραμμα μισής εργασίας, που θα ανακυκλώνει τους ανέργους.

Σύμφωνα, πάντως, με το σχέδιο της ΚΕΔΚΕ και του ΟΑΕΔ, η πρόσληψη του προσωπικού θα γίνεται μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων. Η ΚΕΔΚΕ προτείνει να μπορεί να μετατίθεται το προσωπικό στους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Χαρακτηριστικό, πάντως, των προθέσεων των δημάρχων είναι ότι στη χτεσινή συνεδρίαση στάθηκαν ιδιαίτερα στις εγγυήσεις που μπορεί να υπάρξουν ώστε σε καμία περίπτωση οι άνεργοι που θα προσληφθούν να μη στοιχειοθετούν δικαίωμα μετατροπής των συμβάσεών τους.

Από την πλευρά του ο Χρ. Τέγος, εκ μέρους της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ), έκανε σαφή τη θέση της παράταξης για σταθερή και μόνιμη εργασία που το εν λόγω πρόγραμμα σαφώς δεν προβλέπει, ενώ ακόμα παραπέρα δεν διασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Τόνισε, δε, ότι την κρίση δεν την πληρώνουν οι υπεύθυνοι, αλλά οι εργαζόμενοι, αφού το εν λόγω πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ