Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ενα σχολείο διαφημίζεται...

Το σχολείο της αγοράς, το σχολείο που θα αυτοδιαφημίζεται κυνηγώντας μαθητές - πελάτες και θα έχει διαρκή πάρε - δώσε με τους χορηγούς, δεν είναι εικόνα από το μέλλον ή από ξένη χώρα. Εχει φτάσει και στη χώρα μας. Σήμερα.

Η υποταγή των σχολείων στις ευρωκατευθύνσεις (που είναι ενταγμένες στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τις οποίες γενικά συμφωνεί και ο ΣΥΝ, αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ.), γίνεται μέσα από διάφορα κανάλια που για τους απονήρευτους μπορεί να φαντάζουν αθώα, όμως δεν είναι.

Γράφουμε τα παραπάνω, με αφορμή ένα φυλλάδιο που έφτασε στην εφημερίδα μας από το 1ο ΕΠΑΛ Ζωγράφου, που προσκαλούσε σε μια πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωνε. Σε ένα ιλουστρασιόν τετρασέλιδο φυλλάδιο, λοιπόν, πέρα από την αναγγελία της εκδήλωσης, το σχολείο αυτοδιαφημίζεται: Με μια αβανταδόρικη φωτογραφία του καινούργιου κτιρίου του, με τις στάμπες τοπικών επιχειρήσεων που προφανώς λειτουργούν ως χορηγοί, αλλά και με ένα κείμενο διαφήμισης του ίδιου του θεσμού των ΕΠΑΛ ως «ισότιμα» σχολεία με τα Γενικά Λύκεια. Σύμφωνα με αυτό, τα ΕΠΑΛ παρέχουν στους μαθητές «γενική παιδεία, επαγγελματική εκπαίδευση σε ευρύτερο τομέα οικονομικής δραστηριότητας, δεξιότητες σε συγκεκριμένη ειδικότητα» και στους αποφοίτους παρέχουν «απολυτήριο λυκείου και πτυχίο ειδικότητας». Περιγραφές, δηλαδή, για τίτλους και χαρτιά που στην πραγματικότητα έχουν πολύ μικρό έως ανύπαρκτο αντίκρισμα. Κι επειδή σε κάποιους αυτό είναι γνωστό, διαφημίζουν ότι «οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις». Κι αφού έχει διαφημίσει το «θεσμό», αυτοδιαφημίζεται και το ίδιο αναγράφοντας τις ειδικότητες που προσφέρει.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα φυλλάδιο με το οποίο το ΕΠΑΛ μοιάζει να αναζητά πελάτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ