Σάββατο 25 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Στο όνομα της «διαφοροποίησης» των πηγών και αγωγών μεταφοράς ενέργειας, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κατασκευή αγωγών αμερικανικών συμφερόντων

«Αφιερωμένη» στην προώθηση των σχεδίων των ΗΠΑ για τον έλεγχο των πηγών και αγωγών μεταφοράς ενέργειας ήταν η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται από χτες στη Σόφια.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη εκπρόσωποι από 28 χώρες των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας και βέβαια οι ΗΠΑ και η ΕΕ, τάχθηκαν υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών και των αγωγών ενέργειας, προκειμένου στη συνέχεια να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην κατασκευή του αμερικανικών συμφερόντων αγωγού «Ναμπούκο», που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία παρακάμπτοντας τη Ρωσία, καθώς και στους «αντίστοιχους» πετρελαιαγωγούς. Ο «προσανατολισμός» της διάσκεψης υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε στη μη συμμετοχή του Βλ. Πούτιν και την εκπροσώπηση της Ρωσίας από τον υπουργό Ενέργειας.

Ορισμένα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επιχειρούν να «ισορροπήσουν» στον άγριο ανταγωνισμό μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων, με ορατό βέβαια τον κίνδυνο να συνθλιβούν, στέλνοντας το λογαριασμό στους λαούς.

Το «στίγμα» της Συνόδου έδωσε ο «οικοδεσπότης» - πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαφοροποίησης των «διόδων» προμήθειας φυσικού αερίου και των προμηθευτών για τη Βουλγαρία και την ΕΕ. Η διαφοροποίηση αυτή, σύμφωνα με τον Στανίσεφ, μπορεί να επιτευχθεί με την υλοποίηση των σχεδίων κατασκευής του αμερικανικού αγωγού «Ναμπούκο» και του ρωσικού «South Stream». Μάλιστα, πριν από μια βδομάδα, η Βουλγαρία είχε ζητήσει από την «Gazprom» να υπογράψουν οι δύο πλευρές μια νέα και καλύτερη συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να αναπτύξει εναλλακτική δίοδο παροχής αερίου σε περίπτωση που ξεσπάσει παρόμοια κρίση με αυτή του χειμώνα. Η σημερινή συμφωνία Βουλγαρίας - Gazprom λήγει το 2010 και αναμένεται να αναδειχθεί σε ένα από τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσει την επίσημη επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού στη Μόσχα την επόμενη βδομάδα.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε, εξάλλου, στην εθνική ενεργειακή στρατηγική, η οποία - όπως τόνισε - «περιλαμβάνει» την κατασκευή των πετρελαιαγωγών Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και Μπουργκάς - Αυλώνα.

Ενθερμος υπερασπιστής των αμερικανικών σχεδίων ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, επιχειρώντας να αξιοποιήσει την «κρίση του αερίου» τον περασμένο Γενάρη, όταν όπως είπε «Ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Βούλγαροι, έμειναν χωρίς θέρμανση, με θερμοκρασίες Κελσίου κάτω από το μηδέν». Η κρίση του αερίου του περασμένου Γενάρη δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ, είπε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η διαφοροποίηση των διαδρομών, των πηγών και των προμηθευτών του αερίου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα συμπεριληφθούν «ισχυρές ρήτρες για την ενέργεια» στη συμφωνία συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα. Ο Μπαρόζο υπενθύμισε την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διατεθούν 3,75 δισ. ευρώ για αναπτυξιακά σχέδια υποδομής για εγγύηση της σταθερής τροφοδοσίας της ΕΕ με φυσικό αέριο. Παρότρυνε την Ουκρανία να ενταχτεί στην αναδυόμενη ολοκληρωμένη ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την οποία προωθεί και στηρίζει ενεργά η ενωμένη Ευρώπη.

Υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών και οδών ενέργειας τάχθηκε και ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας ταυτόχρονα να μη φανεί ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ΗΠΑ.

«Η χώρα μας υποστηρίζει την προώθηση ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος προμηθειών, πηγών και οδεύσεων ως βασικό συστατικό ως βασικό παράγοντα για μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική», δήλωσε μετά την ομιλία του στη Σύνοδο, επικαλούμενος ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι «βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής». Παράλληλα, αφού υπενθύμισε, ότι σε εφαρμογή της ίδιας αρχής της διαφοροποίησης η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό «South Stream» πριν ένα χρόνο, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ξεκάθαρα, ότι τα σχέδια "South Stream", το "Ναμπούκο" και το Διαμετακομιστικό Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία είναι αλληλοσυμπληρούμενα. Με δεδομένη την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, η κάθε μία και το σύνολο των νέων αυτών υποδομών είναι ιδιαίτερα αναγκαία και χρήσιμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ