Σάββατο 25 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους...

Τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους αγώνες της περιόδου, «δεμένη» με την πάλη σήμερα, αποτύπωσαν τα υλικά της έκθεσης

Μια έκθεση με φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα της περιόδου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δικτατορία «υποδεχόταν» χτες τους επισκέπτες. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης νεολαίοι, εργαζόμενοι αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κοντοστέκονταν μπροστά από τα ταμπλό, όπου καταγράφονταν συνοπτικά με λόγια και εικόνες χαρακτηριστικά γεγονότα για το πώς φτάσαμε στη χούντα, για την κατάσταση του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο, οι λαϊκοί αγώνες και η αντιδικτατορική πάλη, η ίδρυση της ΚΝΕ και η σημασία της, ο φόρος αίματος και οι διωγμοί των κομμουνιστών και η μεταπολίτευση, τα ανεκπλήρωτα λαϊκά αιτήματα.

Το «ξεδίπλωμα» της ιστορίας ξεκινά με την ένταση της καταστολής και της χειραγώγησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος μετά τη στρατιωτική ήττα του το 1949. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα τη δεκατία του '60 γνωρίζει άνοδο. Εντείνεται η ωμή καταστολή. Η πρώτη Μαραθώνια Πορεία ειρήνης το 1963 χτυπιέται από την αστυνομία. Καταγράφονται οι μεγάλες διαδηλώσεις, οι νεκροί διαδηλωτές, οι φυλακές «Αβέρωφ». Τα κόμματα της ΕΡΕ και του Κέντρου εναλλάσσονται στην εξουσία, το αλισβερίσι με τους Αμερικάνους και το Παλάτι κυριαρχεί.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην παρανομία. Οι φυλακές και τα ξερονήσια γεμίζουν. Η διάλυση των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης και η διάχυση του Κόμματος στην τότε ΕΔΑ δυσκολεύει την παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων, ενώ οξύνεται η πάλη με τις οπορτουνιστικές αντιλήψεις. Η 12η Ολομέλεια της ΚΕ το 1968 φέρει ισχυρό πλήγμα κατά του οπορτουνισμού. Το πρώτο παράνομο φύλλο του «Ρ» κυκλοφορεί την 1η Μάρτη του ίδιου χρόνου. Στο ταμπλό καταγράφεται επίσης το όργανο της ΚΟΑ του ΚΚΕ, «Αδούλωτη Αθήνα» το τεύχος του Δεκέμβρη του '69.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ οργανώνουν απεργίες, καλούν το λαό να αντισταθεί. Μέσα από χαρακτηριστικές φωτογραφίες απεργιών, εργατικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων της νεολαίας, αλλά και υλικά, τρικ και αφίσες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αναδεικνύεται στην έκθεση η σταδιακή άνοδος των λαϊκών αγώνων, οι οποίοι αποκτούν καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. Το ίδιο και οι φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Νέα φτερά στους αγώνες που ακολούθησαν έδωσε η ίδρυση της ΚΝΕ τον Αύγουστο του '68 μετά από απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στα ταμπλό εκτίθενται φύλλα του «ΟΔΗΓΗΤΗ», του πολιτικού οργάνου της ΚΝΕ.

Εντονα αναδεικνύεται από την έκθεση ότι η χούντα χτύπησε πρώτα απ' όλα τους κομμουνιστές. Οι φωτογραφίες των πολιτικών δολοφονιών και των στοχευμένων διώξεων, τα σκίτσα από τα ξερονήσια και τις φυλακές είναι συγκλονιστικά.

Το Νοέμβρη του 1973 καταστέλλεται ο παλλαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου και βάφεται με αίμα. «Ολοι τους έπεσαν με την πίστη ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και έμειναν αθάνατοι», αναγράφεται. Ενδεικτικό του κλίματος της μεταπολίτευσης είναι το σύνθημα σε πανό της πρώτης επετείου του Πολυτεχνείου: «Ο αγώνας συνεχίζεται».

Το δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα παραμένει επίκαιρο, γι' αυτό είναι αναγκαία η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ