Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Γενικευμένες απολύσεις μετά τη χρηματοδότηση

Εκβιασμούς να αποχωρήσουν από τη δουλειά για να πάρουν τα δεδουλευμένα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στην Κομοτηνή

Σαρωτικές αναμένονται οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα για τους εργαζόμενους της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», καθώς η εργοδοσία προχωρά τους σχεδιασμούς της, αφού εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με τις πλάτες της συμβιβασμένης εργοδοτικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Από προχτές, οι διευθυντές των εργοστασίων του ομίλου άρχισαν να δείχνουν το δρόμο προς την έξοδο στους εργάτες εκβιάζοντας πως όσοι δεν αποχωρήσουν «οικειοθελώς» είναι αμφίβολο αν θα πάρουν ακόμη και αυτά τα δεδουλευμένα που τους οφείλει.

Οι διευθυντές των εργοστασίων «Γ» στη Νάουσα και στη «FANCO» στην Κομοτηνή ενημέρωσαν πρώτα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων και στη συνέχεια τους εργαζόμενους. Η ανακοίνωση ήταν σαφής και προέτρεπε τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν μόνοι τους. Για τα δεδουλευμένα που τους οφείλει (μισθούς Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη και Δώρο του Πάσχα), στους εργαζόμενους της Νάουσας ανακοινώθηκε ότι είναι αμφίβολο αν θα τους καταβληθούν και η λειτουργία του εργοστασίου παραπέμπεται για μετά το καλοκαίρι. Στους εργαζόμενους της «FANCO» ανακοινώθηκε ότι τα δεδουλευμένα θα τους καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχη ανακοίνωση έγινε και στους εργαζόμενους των κλωστηρίων στην Κομοτηνή.

Για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στη δουλειά, (στις μονάδες της Κομοτηνής) η εργοδοσία ζήτησε να βγουν από την επίσχεση εργασίας και να επιστρέψουν στην εργασία, ώστε να λειτουργήσουν τα εργοστάσια για να εισπραχθεί και άλλο μέρος της χρηματοδότησης. Την προοπτική της εξόδου από την επίσχεση εργασίας, στην περίπτωση της Νάουσας, άρχισε να τη δουλεύει ήδη από τις προηγούμενες μέρες ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο «Γ». Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, η συμπαιγνία που έχει στηθεί σε βάρος των εργαζομένων.

ΣΥΝένοχοι στο έγκλημα

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις προειδοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο και του ΠΑΜΕ για το πού θα οδηγούσε η τακτική του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού να προσδέσει τους εργαζόμενους στο άρμα της επαναχρηματοδότησης της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας». Πρωτοπόρο ρόλο σ' αυτήν την άθλια μεθόδευση είχαν οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξαν με κάθε μέσο την αποδέσμευση νέας οικονομικής βοήθειας με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, φτάνοντας στο σημείο να συμμετέχουν ακόμα και σε χρηματοδοτούμενες από την εταιρεία κινητοποιήσεις!

Σαν αποτέλεσμα, οι μεγαλομέτοχοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας τσέπωσαν ήδη δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και τώρα βάζουν σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο προβλέπει το κλείσιμο πέντε τουλάχιστον εργοστασίων και την απόλυση περισσότερων από 250 εργαζομένων. Αυτή η εξέλιξη ήταν γνωστή στους εργατοπατέρες, οι οποίοι συνειδητά τραβολογούσαν τους εργαζόμενους να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ